Star Trek este un science fiction american de divertisment, în sistem franciză, bazat pe serialul de televiziune creat de Gene Roddenberry. Prima serie de televiziune, numită simplu Star Trek, acum redenumită Seria Originară (The Original Series – TOS), a debutat în septembrie 1966 și a rulat până în 1969, fiind difuzată timp de trei sezoane în rețeaua de televiziune NBC din SUA. Serialul a fost urmat de aventurile interstelare ale căpitanului James T. Kirk (William Shatner) și ale echipajul său, de la bordul navei spațiale de explorare USS Enterprise, construită de către Republica Federală interstelară Federația Unită a Planetelor în al douăzeci și treilea secol. Canonul francizei Star Trek include seria originală, o serie de animație, patru serii de televiziune, franciza de film și un viitor serial de televiziune programat să debuteze în anul acesta, 2017.

În crearea Star Trek, Roddenberry a fost inspirat de romanele lui Horatio Hornblower, cartea satirică Călătoriile lui Gulliver și din genul western, cum ar fi seria de televiziune Wagon Train. Aceste aventuri au continuat cu scurte intervale de  timp între ele,  prin seria de animație și șase filme de lung metraj. Patru filme pentru marele ecran au fost  produse.  Star Trek: The Next Generation a urmat echipajul unei noi nave stelare Enterprise la un secol după seria originală; Star Trek: Deep Space Nine și Star Trek: Voyager cu generația  următoare; și Star Trek: Enterprise cu acțiunea stabilită înainte de seria originală, în primele zile de călătorie interstelare umană (crearea motorului warp). Patru filme suplimentare de lung metraj The Next Generation au fost produse. În anul 2009, franciza de film a suferit o „repornire” stabilită într-un calendar alternativ, sau „Kelvin Timeline”, pur și simplu, intitulat Star Trek. Acest film a prezentat un nou cadru prin portretizarea versiunii mai tinere a echipajului din seria inițială TOS.  Aventurile lor au fost continuate în filmul sequel, Star Trek Into Darkness (2013). Caracteristica filmului al treisprezecelea și sequel-ul Star Trek  Beyond, (2016), a fost lansat pentru a coincide cu a 50-a aniversare a francizei.

Cu lansarea unei noi serii de film, în medie, o dată la doi ani și cu reluări ale originalului Star Trek în mod constant, Paramount a văzut potențialul imens de a-și valorifica, în continuare, proprietatea. Directorii au decis să revizuiască conceptul cu o serie de continuări ale acțiunii din deceniul anterior, solicitând ca Roddenberry să revină pentru ultima oară în scaunul creatorului și de a prelua magia pentru televiziune. Rezultatul a fost Star Trek: The Next Generation, un spectacol care duce acțiunea la 100 de ani după TOS și urmărește aventurile căpitanului Jean-Luc Picard și echipajul său de la bordul USS Enterprise-D, a cincea navă cu acest nume.

The Next Generation
Distribuire: 1987-1994 Număr  de sezoane: 7

Continuă sa fie un spectacol extrem de popular – singura serie Trek ce a rulat în România. Cum ar fi să vedem o continuare a TNG cu actorii peste care au trecut două decenii?

Star Trek este sigur responsabil pentru introducerea unui număr de concepte și obiecte care domină cinematografia Sci-Fi până în zilele noastre, inclusiv tehnologia ce se dezvoltă, conștiința colectivă de partajare Borg și, desigur, o mulțime întreagă de meme. Amintim „gaura de vierme”, motorul warp superluminic, conceptul de teleportare, telefonul mobil, inclusiv insigna cu bluetooth, chiar dacă nu i-au anticipat și numele.

Star Trek: First Contact (1996) nominalizat la Academy Awards, SUA 1997 si  Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films, USA ,  Online Film & Television Association, Hugo Awards , Satellite Awards

Star Trek a fost un fenomen cult timp de cincizeci de ani. Fanii francizei sunt numiți Trekkies sau Trekker. Franciza se întinde pe o gamă largă de forme de creație culturală, inclusiv jocuri, figurine, romane, jucării, și benzi desenate. Star Trek a avut o atracție tematică în Las Vegas, care a fost deschisă în 1998 și închisă în septembrie 2008. Cel puțin două exponate de muzeu de recuzită au călătorit în lume. Seria are propria sa limbă cu drepturi depline, klingoniană.

Mai multe parodii au fost făcute după Star Trek. Din colaje s-au realizat și noi „episoade” amuzante:

Nici noi, cei din clubul Helion, nu am rămas insensibili la această provocare, realizând patru momente Star Trek Fan Club pentru revelionul SF 2018. Iată unul dintre ele :

În plus, telespectatorii au realizat mai multe producții „apocrife”.

O punere în scenă a unui Hamlet klingonian a fost realizat în SUA.

https://youtu.be/RF0k4qV1I1Y

Scenele au creat umor, chiar involuntar.

Klingoniana a început a fi folosită ca un cod cifrat. O secvență din seria de comedie „The Big Bang Theory” o demonstrează:

Spock îl reîntâlnește pe… Spock. Paradoxul temporal nu are loc:

Iată o idee nouă: muzica poate salva omenirea.

https://youtu.be/RIO7Yysb3cc

S-au creeat în afara serialului un fel de locuri comune bazate pe false impresii. Sau, poate, amintiri dintr-un univers paralel, modificat undeva, cândva.

În cazul în care ați ratat știrea, s-a anunțat că Star Trek va dobândi o nouă serie de televiziune începând cu sfârșitul lunii septembrie 2017. Noua serie Star Trek TV, intitulată Star Trek: Discovery și va rula pe platforma digitală CBS Acces nelimitat.

Acesta marchează un al șaselea sezon remarcabil pentru franciză – care este cea mai mare din istoria televiziunii – și, prin urmare, poate prezenta ceva înspre așteptările telespectatorilor cei mai în vârstă ai seriilor Star Trek, pentru a transfera către noile generații spiritul optimist al science-fictionului.

Calculând numărul de episoade și anii de rulare obținem 727 de episoade în 30 de sezoane și 39 de ani. Toate acestea, desigur, fără a număra cele 12 filme de lung metraj, care la rândul lor se descompun în trei sub-serii diferite – din care una este o repornire a întregii „mitologii” Star Trek.

Da, e posibil și previzibil, iar succesul – atât creativ și comercial – e chiar mai lung decât timpul cât va rula seria, după cum s-a văzut în seriile precedente.

Comicul de situație nu lipsește din seriile Star Trek. Un exemplu din seria 6 (The Next Generation – TNG), episodul 3

Noul spectacol CBS poate evita o mare parte din stilul narativ depășit și să se reimagineze cu ajutorul directorul actual al seriei, J.J. Abrams.

Directorii STAR-TREK
Marc Daniels are 15 episoade, Joseph Pevney  are 11, alți regizori au managerizat intre 2-6 episoade si  câte un singur episod încă 31 persoane.

Scenariști

Gene Rodenberry  80 episoade intre 1966-1986,

Gene L. Coon 13 episoade (1967-1969),

D.C. Fontana (11 episoade, 1966-1969)
Jerome Bixby (4 episoade, 1967-1969)
John Meredyth Lucas (4 episoade, 1967-1969)
Jerry Sohl (3 episoade, 1966-1969)
Robert Bloch (3 episoade, 1966-1967)
Oliver Crawford (3 episoade, 1967-1969)
David Gerrold (3 episoade, 1967-1969)
Margaret Armen (3 episoade, 1968-1969)
Arthur Heinemann (3 episoade, 1968-1969)(în palmares Starlost)
Stephen Kandel (2 episoade, 1966-1967) (palmares: Mission: Impossible, Man from Atlantis, Wonder woman
Paul Schneider, 2 episoade, 1966-1967)

Mannix, The Immortal, Ironside, I spy, Batman, Daktari,)

Theodore Sturgeon (2 episoade, 1966-1967 scriitor SF
Shimon Wincelberg (2 episoade, 1966-1967)
David P. Harmon (2 episoade, 1967-1968)
Don Ingalls (2 episoade, 1967-1968)
Art Wallace (2 episoade, 1967-1968)
Steven W. Carabatsos (2 episoade, 1967)
Jean Lisette Aroeste (2 episoade, 1968-1969)

 

Încă 31 regizori pentru câte un episod, din rândurile cărora remarcăm pe: Norman Spinrad  (1967),  Samuel A Peeples,  Adrian Spies  (în palmares:  Ironside)

Fredric Brown (în palmares:  Martians Go Home,  Alfred Hitchcock Presents, Tales of Tomorrow,  The Mind Thing)

Don Mankiewicz (în palmares:  Mannix, One Step Beyond)

Oliver Krawford (în palmares:  Kojak, The Bionic Woman, Mannix, The wild, wild west, I Spy, The Fugitive,  Tarzan, The Outer Limits, )

Harlan Ellison (în palmares:  Babylon5, The Twilight Zone, The Sixth Sense)

Edward J. Lakso (în palmares:  The Planet Apes)

Câteva scene tăiate la montaj:

Star Trek este remarcat pentru influența sa asupra lumii din afara science-fictionului. Acesta a fost citat ca sursă de inspirație pentru mai multe invenții tehnologice, inclusiv telefonul mobil, tableta, chiar în calculatoare. Franciza este, de asemenea, remarcată pentru pozițiile sale progresive în domeniul  drepturilor civile. Original Series a inclus una dintre primele scene turnate interrasiale ale televiziunii, poate chiar primul sărut între un cuplu mixt. Referințe Star Trek pot fi găsite în întreaga cultură populară de filme, cum ar fi thriller-ul submarin Crimson Tide sau seria de animație South Park.

Oricum ar fi,  această  invenție Star Trek a lui Gene Roddenberry ar putea influența prezentul și viitorul omenirii.