
The Girl with All the Gifts
Al doilea film cu zombi pe care l-am vazut, aproape imediat după I Am a Hero a fost ceva total deosebit. De la tușele parodice și accentele manga ale producției japoneze, am trecut brusc spre un scenariu „serios”, care reprezintă, probabil, cea mai mare provocare pentru filmele cu zombi.
The Girl with All the Gifts are acel aer inefabil, ușor de recunoscut al producțiilor britanice (deși cea de față e o co-producție). În primul rând e accentul actorilor, apoi utilizarea bine temperată a efectelor speciale. Nu în ultimul rând, fiind un scenariu după romanului Mike Carey, un scoțian originar din Liverpool, găsești în film o interacțiune umana specifică englezilor, de care îți poți da seama numai dacă ai trăit sau ai interacționat cu ei.
Apropo de Carey, el vine din zona benzilor desenate, fiind scenarist pentru Marvel Comics și DC Comics, unde a avut realizări deosebite în seriile X-Men: Legacy și, respectiv Hellblazer. Romanul, după care a fost realizat scenariul filmului, chiar de către autor, a fost bine primit de critici în 2014, la apariție, ceea ce a dus, doar la un an distanță, la ecranizarea sa.
Dacă e să privești critic scanariul filmului, îl poți încadra mai degraba la genul SF decât la thriller. Am observat că aceasta este o tendință la filmele cu zombi din ziua de azi, care au pretenții și vor să iasă din categoria celor de serie B. Ce înseamnă acest lucru? Mai puține scene cu monștri mâncători de carne umană (care nu lipsesc, de altfel), mai mult accent pus pe explicarea științifică a fenomenului „zombi” și, mai ales, pe latura umană și emoțională.
Din punctul de vedere al laturii „S” din SF, filmul merge spre hard SF: suntem expuși ipotezelor științifice, explicațiilor de microbiologie, arsenalului de aparatură și personal de specialitate care încearcă să țină sub control și, ulterior, să găsească un tratament pentru maladia care transformă oamenii în zombi. Acest model de intrigă microbiologică este foarte populară astăzi și este prezentă în toate producțiile vizionate de mine (până la urmă această serie despre zombi va avea patru filme, nu două, cum am vrut inițial).
Cel mai interesant aspect este cel al explicației „bolii”: este vorba de o infecție fungică ce afectează creierul și omoară victima. Mai mult, victimele devin teren biologic pentru creșterea unei „liane” fungice, care își trage substanțele nutritive din cadavrul decedaților și astfel devine o nouă etapă în dezvoltarea acestui organism.
Ideea științifică nu se oprește aici, întreg filmul explorând ipoteza unei întregi populații de copii care își mențin parțial umanitatea , datorită unei simbioze între parazitul fungic și organismul uman. Aceste două oferte de ipoteze extraordinare reușesc să salveze în mare măsură mina serioasă a filmului, care totuși nu pare să impresioneze în alte registre: nici povestea și nici mostrele de interacțiune umană nu ajung la un nivel de emoție care să te facă să te foiești în scaunul din sala de proiecție sau de acasă.
Cu toate acestea filmul merită, la limită, timpul pe care ai fi dispus să i-l acorzi, iar dacă ești un consumator de filme cu zombi, cu siguranță va trebui să-l vizionezi, pentru motivele expuse mai sus.
În articolul viitor voi rămâne pe teritoriul britanic, când voi aborda, de această dată, un film cu zombi eminamente britanic, din toate punctele de vedere.
The Girl with All The Gifts (co-producție SUA, Marea Britanie), 2015
Regia: Colm McCarty
Scenariu: Mike Carey
Distribuția: Gemma Arterton, Dominique Tipper, Glenn Close
IMDB: http://www.imdb.com/title/tt4547056/
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=HjGkB_oWTe0