În explorarea spațiului, aterizarea omului pe Marte reprezintă un pas major, nefiind o excursie rapidă și nici ușor de realizat. Această misiune este deja în faza de planificare și există șanse mari să se întâmple în următorul deceniu, din acest motiv, NASA și alte agenții implementând scenarii detaliate de misiune, începând cu călătoriile pe Lună. Recent, NASA și-a actualizat documentele „Moon to Mars Architecture”, inclusiv o privire mai atentă asupra unor decizii cheie cu privire la explorarea lui Marte.
Deciziile acoperă o gamă largă de provocări pentru a trăi și a lucra pe Planeta Roșie, planificatorii NASA restrângându-le la câteva domenii cheie: priorități științifice, numărul de membri ai echipajului în prima călătorie, câți vor fi în fiecare din călătoriile ulterioare, numărul de membri ai echipajului per locație pe Marte, tehnologiile de generare a energiei la suprafața lui Marte, ce tipuri de misiuni vor avea loc etc..
Fiecare călător în lumea celor două planete, are nevoie de o „foie de parcurs” convenită de comun acord, care să planifice explorările și tehnologiile necesare. NASA și-a creat primele obiective „Moon to Marte” în 2022 și le-a perfecționat de atunci, foaia de parcurs a agenției incluzând feedback de la o gamă largă a societății, membrii mediului academic, industriei americane, parteneri internaționali și forța de muncă NASA contribuind cu toții la proiect.
Într-o lucrare publicată împreună cu documentul „Moon to Mars Architecture”, NASA susține că știința este principalul domeniu când vine vorba în special de explorarea Marte, iar nevoile sale vor determina aproape toate celelalte considerente.
Dacă echipajele umane vor ajunge pe suprafețele celor două planete, stațiile științifice vor avea nevoie de energie pentru a face știință, dar și pentru a susține habitatele pentru echipele științifice. Dacă acele echipe călătoresc pe suprafață, rover-urile lor vor avea nevoie de energie, combustibil și, eventual, piese de schimb, membrii echipajului înșiși vor trebui să poată cultiva alimente, să folosească resursele locale pentru a extrage combustibil și apă și, altfel, să mențină condiții de viață sigure.
Trimiterea oamenilor direct pe Marte, fără nicio oprire intermediară pe Lună, pare o ideea năstrușnică, poate, însă NASA și alte agenții doresc o abordare măsurată. Ideea de a folosi Luna ca o piatră de temelie spre Marte nu este nouă, satelitul natural al Terrei fiind un fel de „bază de antrenament” bună, unde s-ar putea „exersa” cu tehnologiile și tehnicile de a trăi pe altă lume și, în plus, oferă un mediu unic pentru astronomie și explorarea științei planetare. Astronauții învață într-un mediu apropiat de Terra, iar dacă li se întâmplă ceva groaznic, salvarea nu va fi departe.
Toate aceste idei se află la baza planificării viitoarelor misiuni „Artemis” pe suprafața lunară. În toată această misiune, Marte, via Lună, există planificată „o poartă care orbitează în jurul Lunii”, spre care vor zbura astronauții și echipamentele, iar de acolo, materialele și oamenii se vor îndrepta spre Lună pentru a explora diverse locuri și pentru a începe sarcinile complexe de explorare și construirea habitatului.
„Acest set de misiuni va pune bazele explorării științifice și va ateriza un set divers de oameni pe suprafața lunii, totul în cooperare cu parteneri internaționali. În cele din urmă, tot ceea ce învață pe Lună îi va pregăti pe oameni pentru saltul pe Marte”, se arată într-un articol publicat pe acest subiect în revista on-line „Universe Today”.
Planurile arhitecturale ale misiunii „Moon to Mars” aduc laolaltă explorarea lunară și cea a planetei Marte într-o singură cronologie și identifică tehnologiile și capacitățile necesare pentru a realiza fiecare pas al acestei misiuni. Documentația acestei misiuni este actualizată în fiecare an pentru a reflecta schimbările în orice aspect al planificării misiunii și tehnologiei.