Recent, fizicianul David Clements de la Imperial College London, pe baza misiunilor anterioare și a descoperirilor recente, încurajează importanța căutării vieții în atmosfera celei mai inospitaliere planete a sistemului solar, Venus. În urmă cu câțiva ani, oamenii de știință au anunțat descoperirea fosfinei în atmosfera lui Venus, după care, în urma observațiilor ulterioare ale aeronavei NASA, „Sofia”, au respins posibilitatea prezenței fosfinei, aeronava fiind retrasă din  această cercetare la sfârșitul anului 2022.

Contradicțiile legate de atmosfera planetei Venus, l-au adus pe dr. David Clements, Cititor în Astrofizică în cadrul Departamentului de Fizică de la Imperial College London, să declare, potrivit Universe Today, că „se întâmplă ceva ciudat în atmosfera lui Venus”. „Detecția fosfinei nu a dispărut și există și alte anomalii, posibil alături de prezența amoniacului. Nu cunoaștem originea acestor anomalii și este nevoie de multă muncă suplimentară, dar ele persistă în ciuda unei analize riguroase. De asemenea, s-ar putea să începem să înțelegem de ce observații diferite au dat rezultate aparent contradictorii”, a spus dr. Clements, potrivit Universe Today

O viitoare misiune NASA, concepută special pentru a studia atmosfera lui Venus, este programată să fie lansată în 2029 și să sosească pe Venus în 2031. Cu instrumentele din dotare, DAVINCI va examina atmosfera lui Venus ca niciodată. „Cred că DAVINCI va fi foarte important, deoarece va putea oferi un «adevăr de bază» mult mai bun decât îl avem în prezent”, a spus dr. Clements pentru Universe Today.

Cu o multitudine de date din observațiile anterioare, împreună cu misiunile viitoare pe Venus, dr. Clements a transmis Universe Today că povestea fosfinei din atmosfera lui Venus continuă, iar din datele ce vor fi adunate din solul venusian și din spațiu se va afla dacă prezența fosfinei se reduce la viață sau este vorba despre o chimie abiotică complexă pe care nu o înțelegem în prezent.

Foto: universetoday.com