Vedeți mai sus un prim plan al planetei recent descoperite Beta Centauri b, care orbitează în jurul unui sistem stelar binar cu o masă de cel puțin șase ori mai mare decât cea a soarelui. Acesta este cel mai masiv și mai fierbinte sistem stelar care găzduiește planete, descoperit până în prezent. Planeta este de 11 ori mai masivă decât Jupiter și orbitează sistemul de două stele la o distanță de 100 de ori mai mare decât distanța Soare-Jupiter.

Sistemul stelar Beta Centauri se află la 325 ani-lumină de noi iar stelele sale au aproximativ 15 milioane de ani, stele tinere în comparație cu Soarele, care arde de peste 4,5 miliarde de ani.

Această imagine, surprinsă cu instrumentul SPHERE de la Very Large Telescope al Observatorului European de Sud din Chile, arată cea mai masivă pereche de stele care găzduiește planeta cunoscută, beta Centauri (în stânga) și planeta sa gigantică b Centauri b (săgeată). Punctul luminos din dreapta sus este o stea din fundal, mai depărtată.

Cercetarea echipei de studiu a mai arătat că telescopul de 3,6 metri al ESO din Chile a reușit să capteze imaginea noii planete în urmă cu mai bine de 20 de ani, deși nimeni nu și-a dat seama de la acel moment.

(Credit imagine: ESO / Janson et al.)