Oamenii de știință au în atenție, în detaliu, doi asteroizi din apropierea Terrei, Bennu și Ryugu, asteroizi care, dintr-un anumit motiv, au o formă de diamant. De ce această formă de diamant? Până acum răspunsul la această întrebare a fost o enigmă, însă, de ceva timp, o echipă de oameni de știință a abordat problema și este posibil să fi aflat un răspuns.

Asteroizii sunt o țintă de studiu continuă pentru oamenii de știință, ei fiind rămășițe din sistemul solar primordial, material care nu a fost măturat în formarea planetei, iar cei mai mulți dintre ei sunt ieșiți în centura de asteroizi, unde sunt greu de studiat, însă, unii dintre ei au scăpat de centură și s-au apropiat de Terra.

Atât Ryugu, cât și Bennu sunt asteroizi cu morman de grohotiș, ceea ce înseamnă că sunt compuși din bucăți de material mai mic legat de gravitație, ambii fiind în formă de diamant și într-o rotire rapidă.

Un grup de cercetători de la Institutul de Știință și Tehnologie din Okinawa (OIST) și Universitatea Rutgers au publicat o lucrare în paginile căreia au explicat forma de diamant a asteroizilor. Lucrarea este intitulată „Bennu și Ryugu: diamante pe cer”, este publicat în revista „Granular Matter”, iar autorul principal este dr. Tapan Sabuwala de la OIST.

„Modelele anterioare au atribuit aceste forme de diamant forțelor cauzate de rotație, care au dus la conducerea materialului de la poli la ecuator. Dar când asteroizii au fost simulați folosind aceste modele, forma a fost turtită sau asimetrică mai degrabă decât de diamant, așa că am știut că ceva nu este în regulă”, a spus autorul principal al lucrării, dr. Tapan Sabuwala.

Potrivit acestei lucrări, forța centrifugă a jucat un rol important în forma celor doi asteroizi, Bennu și Ryugu, aceasta fiind mai slab lângă polii asteroizilor, ceea ce determină acumularea a mai mult material acolo, aceasta oferind asteroizilor aspectul lor distinct. „Arătăm că această acumulare are ca rezultat creșterea cotelor la poli, în timp ce migrația centrifugă crește cotele la ecuator. Fără această acumulare, polilor le lipsește polii ridicați care sunt evidenți pe Ryugu și Bennu”, scriu autorii în lucrarea lor.

Această lucrare se abate de la modelele anterioare. Faptul că acești asteroizi sunt doar bucăți de material mai puțin strânse, înseamnă că sunt mai degrabă ca o materie granulară, decât bucăți de rocă monolitice mai mari. Deci, pentru a le studia și forma lor de diamant, echipa de oameni de știință a folosit modelarea fizică granulară, iar în acest caz, un model de curgere a boabelor de nisip a ajutat la explicarea formei diamantului.Aceasta nu este prima încercare de a folosi modele pentru a înțelege formele asteroizilor. Aceste modele s-au bazat pe rotație pentru a explica forma, dar modelele nu au rezistat testelor.

„Am folosit concepte simple despre modul în care circulă cerealele pentru a explica modul în care acești asteroizi și-au asumat formele curioase. Că ideile simple pot ilumina probleme complexe este, pentru noi, poate cel mai încântător aspect al acestei lucrări”, a declarat unul dintre co-autorii lucrării, profesorul Pinaki Chakraborty de la OIST.

 

Foto: universetoday.com