-istorii-alternative-

Sâmbătă, 16 decembrie 1989, Piața Maria, Timișoara, ora 18:00 – Circa 200 de manifestanți sunt înconjurați de trupele de milițieni și sunt arestați, fiind introduși în dubele parcate pe str. Miron Costin și Timotei Cipariu.

Printre ei se află Marius Mioc, Corina Untilă, Dănuț Gavra, Ion Monoran, Vasile Rodian, Daniel Zăgănescu și Sorin Oprea.

Sunt duși la Penitenciarul Popa-Șapcă și bătuți bestial.

În 19 decembrie la Facultatea de Mecanică este organizată o ședință specială a organizației U.A.S.C. pe facultate, Marius Mioc este înfierat ca un element declasat, care a încălcat regulile eticii și echității socialiste, ca agent al unor servicii de spionaj străine și se cere exmatricularea lui din facultate și pedepsirea exemplară, conform legilor R.S.R..

În aceeași zi, la ora 11:00 dimineață, la Liceul C.D. Loga, se organizează o ședință a organizației U.T.C. pe școală. Adunarea Generală a organizației U.T.C. Ia act de comportamentul deviant al elevei Unilă Daniela Corina, care are o slabă pregătire ideologică, necunoscând principiile materialist-dialectice, sedusă fiind de mirajul societății în care exploatarea omului de către om încă funcționează, înhăitându-se cu oameni ai străzii, aurolaci, pleava societății românești, scandând lozinci antinaționale și încălcând grav regulile de conviețuire socială.

Eleva Claudia Buzdugan cere exmatricularea definitivă din liceu a Corinei Untilă, fără drept de înscriere la altă formă de învățământ în Republica Socialistă România și pedepsită exemplar, conform legislației penale actuale.

În ziua de 26 decembrie 1989, în ziarul Drapelul Roșu, a apărut următorul comunicat:

„Tribunalul Militar Timișoara, întrunit în ședință extraordinară, în ziua de 25 decembrie 1989, a judecat cauza privind cetățenii Mioc Marius și Untilă Daniela Corina, care au săvârșit în ziua de 16 decembrie 1989 acte de huliganism și de trădare națională, iar în urma administrării probelor prezentate de Procuratura Militară a hotărât condamnarea lor la 14 ani de închisoare. Sentința este definitivă și irevocabilă.”

25 decembrie 1995. Guvernul instalat în 24 decembrie 1994 a hotărât eliberarea tuturor deținuților politici și repunerea lor în drepturile civile.

Lotul 1 Timișoara, format din Corina Daniela Untilă și Marius Mioc a fost eliberat de Ana Blandiana, vicepremier al Guvernului și condus la aeroportul Băneasa, de unde s-a îmbarcat într-o cursă de linie cu destinația Timișoara.

Lotul 2 Timișoara, avându-i în frunte pe Ion Monoran, Sorin Oprea, Daniel Zăgănescu este eliberat din penitenciarul Popa-Șapcă și condus în Piața Operei, unde este întâmpinat cu ovații de cei peste 80.000 de participanți.

O delegație a manifestanților pleacă spre Aeroportul Internațional Timișoara, pentru a-i întâmpina pe Marius Mioc, Corina Untilă și ceilalți arestați în lotul Timișoara 1.

 

Foto de Adrian Bancu: Marșul memorial al revoluției, la 30 ani de la 17 Decembrie 1989.