Născut în timpurile primordiale, ale zeilor, Cronos este cel mai mic dintre titanii născuți de Uranus și Gaia. Uranus și-a ascuns copiii în măruntaiele pământului, înfricoșat de puterea lor. Printre ei îi amintim pe Rhea, Iapetus, Hyperion, Themis, Oceanus, Thetys.

Gaia își considera odraslele obositoare și, ca să pună capăt procreerii,  a decis să îl castreze pe Uranus. Planul său era de a-l castra pe Uranus prin Cronos, mezinul. Ascuns în camera nupțială a lor, acesta și-a așteptat tatăl să vină seara la culcare și , după ce acesta a adormit, l-a castrat cu o seceră.

După acest episod se zice că tronul a fost ocupat de Cronos. Sub puterea lui și a reginei sale Rhea a început o perioadă de armonie și prosperitate, care a fost cunoscută ca „Epoca de Aur”; un timp când, se spune, oamenii trăiau fără lăcomie sau violență, fără muncă sau nevoie de legi.

Dar el se temea că va veni vremea când va fi detronat de unul dintre urmașii săi. Pentru a preveni acest lucru, a început să-și înghită nou-născuții, luându-i la naștere și înghițindu-i întregi, reținându-i înăuntrul corpului său, de unde nu îi puteau face nici un rău.

Rhea nu se împăca cu gândul de a-și pierde toți copiii, și, cu ajutorul Gaiei, l-a salvat pe Zeus de soarta sa. Rhea a învelit o piatră în hainele lui Zeus, pe care Cronos a luat-o și a înghițit-o imediat, crezând că este copilul său.

Zeus a fost dus pe ascuns în Creta, unde a crescut cu lapte de capră.

Când a devenit un tânăr bărbat s-a întors pe domeniul tatălui său și, cu ajutorul Gaiei, l-a făcut pe Cronos să îi regurgiteze pe cei cinci copii înghițiți anterior, cu ajutorul unei poțiuni primite de la Metis.

În afara copiilor născuți cu Rhea,  Cronos a mai avut cu Philyra un copil cu bust de om și corp de cal,  pe nume Chiron.

Cronos s-ar fi împăcat cu Zeus și ar fi domnit pe pământ, printre oameni, ca un rege bun și înțelept.

Târziu, în epoca de fier, când se spunea că oamenii ar fi devenit răi, el i-a părăsit pentru a se urca din nou la ceruri.

În lumea SFului există o variantă „comics” pentru tinerii americani, care vor putea asocia în exprimare modernă „eroic fantasy” câteva idei despre mitologia clasică. Cine este Cronos?