Compania Virgin Galactic, fondată de Richard Branson, a dus primii trei turiști spațiali într-un tur de test, la aproape 90 de kilometri altitudine (51.4 miles). Trebuie precizat că se consideră că altitudinea de la care începe spațiul este de 82.7 km (51.4 miles). Prin urmare, cei trei turiști au primit certificat de astronauți, după normele americane*. Compania dorește să introducă cât mai repede acest serviciu în ofertele sale turistice, transformând întregul tur într-o experiență unică.

virgin-galactic

Cei trei astronauți pe perioada testului. Imagine: Virgin galactic

Racheta SpaceShipTwo a fost pilotată de Dave Mackay și Michael Masucci după ce în prealabil a fost adusă la înălțimea de 4500 de metri de un avion de transport. Odată eliberată, racheta-avion s-a înălțat rapid până la 90 de kilometri, deasupra deșertului Mojave unde pasagerii au avut parte de câteva minute de microgravitație. În această scurtă perioadă au fost efectuate și câteva experimente și teste comandate de NASA, ceea ce a mai atenuat factura plătită de turiștii spațiali.

Testul a demonstrat fiabilitatea echipamentelor precum și siguranța și confortul oferite de Virgin Galactic. Compania speră să atragă cât mai mulți amatori, cărora să le ofere câte ceva din experiența și bucuria resimțită de astronauți. Totuși, mai sunt încă multe de făcut. George T. Whitesides, CEO Virgin Galactic precizează: „Cred că oricine face acest lucru în mod profesionist știe că zborul spațiu cu oameni este greu.”

* Note

Linia Kármán se află la o altitudine de 100 km (62. 1 mile) deasupra nivelului mării de pe Pământ, este frecvent utilizată pentru a defini granița dintre atmosfera Pământului și spațiul cosmic. Această definiție este acceptată de către Federația Internațională de Aeronautică (FAI), ca o setare standard internațională și de păstrare a evidențelor pentru aeronautică și astronautică.

Denumirea vine de la Theodore von Kármán, (1881-1963), un inginer maghiaro-american și fizician, care a lucrat în domeniul aeronauticii și astronauticii. El a calculat primul la ce altitudine atmosfera Pământului devine prea subțire pentru vehiculele aeronautice, determinând astfel limita la care ele mai pot zbura. Totodată, la această altitudine, există o creștere bruscă a temperaturii atmosferice și o interacțiune cu radiația solară.

Forțele Aeriene ale Statelor Unite și NASA definesc limita de 80 de kilometri deasupra nivelului mării, în scopul recompensării personalului cu insigne de astronauți. Nu există o lege internațională care să definească marginea spațiului și, prin urmare, limita spațiului aerian național, iar SUA rezistă mișcărilor de reglementare în acest sens.

Sursa: wikipedia.org