Cartea interviurilor SF - Lucian-Vasile SzaboCartea interviurilor SF – Lucian-Vasile Szabo
Editura Tritonic, 2018
Lansarea va avea loc pe data de 24 martie 2018, în cadrul Târgului de carte Sf & F Final Frontier #7, ce va avea loc la București, Universitatea Dimitrie Cantemir 24-25 martie 2018

Câteva provocări

Volumul de față reunește în paginile lui 33 de interviuri, publicate anterior în revista Helion Online. Sunt dialoguri în care au oferit răspunsuri 33 de autori și editori implicați, într-un fel sau altul, în bunul mers al mișcării science-fiction din România. Așa cum este firesc, dispunerea în volum este în ordine alfabetică. Desigur, în literatura SF din România activează și alte persoane cu merite deosebite. Nu au fost excluse, ci urmează să fie luate la întrebări cu altă ocazie.

Câteva dintre personalitățile inserate în cuprins nu mai sunt printre noi: George Anania, Ștefan Ghidoveanu, Marcel Luca, Liviu Radu și Cornel Robu. Prezența în acest volum este și un omagiu adus activității lor deosebite, fiecare dintre noi putând să se inspire din moștenirea culturală lăsată.

Alți autori au în spate cariere lungi, cu o activitate de decenii în SF-ul românesc ori în domenii conexe, experiența lor fiind importantă. Aceștia sunt: Costel Baboș, Cătălin Badea-Gheracostea, Lucian Boia, Mugur Cornilă, Dan Doboș, Silviu Genescu, Mircea Liviu Goga, Michael Haulică, Bogdan Hrib, Lucian Ionică, George Lazăr, Lucian Merișca, Marian Mirescu, Alexandru Mironov, Mircea Opriță, Viorel Pârligras, Ovidiu Pecican, Gheo Pavel Radu, Cristian-Mihail Teodorescu, Marian Truță, Dănuț Ungureanu și Horia Nicola Ursu.

Pentru echilibru, am considerat util să aduc în pagini și câțiva autori mai tineri ori din cei care, mai maturi fiind, s-au afirmat în ultimii ani cu proze viguroase: Roxana Brânceanu, Adrian Chifu, Ștefana Cristina Czeller, Balin Feri, Liviu Surugiu și Daniel Timariu. Opiniile lor, deloc de neglijat, contribuie decisiv la unitatea prin diversitate a întregului.

De la început, aceste dialoguri au fost concepute oarecum neconvențional, pentru a oferi informații despre activitatea fiecărui intervievat în parte, dar și pentru a le stârni imaginația cu provocări despre evenimente și posibilități surprinzătoare. Din acest motiv, elementele biografice sunt lăsate de o parte, referirile la lucrările publicate fiind și ele puține. A contat latura creativă, imaginarul fiecăruia dintre intervievați, în acest sens fiind stimulați să creeze efectiv scenariile unor întâmplări extraordinare, spre exemplu, o întâlnire personală cu un extraterestru ori manevrarea unei mașini a timpului. Desigur, imaginarea unor variante de viitor nu putea lipsi, cum nu puteau fi ocolite previziunile privind locul fiecăruia în aceste scenarii posibile. Intenționat unele întrebări se repetă, ideea fiind ca răspunsurile, în mod clar diferite de la o persoană la alta, să ofere viziuni alternative despre aceeași chestiune pusă în discuție. Din acest motiv, interviurile sunt uneori mai formale ca de obicei. Gradul de formalism este sporit și de tehnica de intervievare aleasă, cea a întrebărilor adresate prin e-mail și a răspunsurilor oferite strict așa cum a dorit respondentul, fără a e mai putea interveni pe parcurs. Cu Lucian Boia discuția a fost față în față, lângă un reportofon.

Totuși, prin temele luate în vizor, implicând experiența personală a celor intervievați și invitația de a da frâu liber imaginației, dialogurile din această carte se arată incitante, oferind informații, dar și subiecte pentru viitoare scrieri SF. Nu am schimbat nimic din cuprinsul inițial al interviurilor, tocmai pentru a păstra farmecul perioadelor când au fost luate. Mi-am asumat astfel o anumită defazare. Unii dintre cei intervievați au preferat ortografia veche, cu î din i. Opțiunea le-a fost respectată. Este inutil să precizez că este mai puțin o cartea mea, ea fiind în ceea mai mare parte o reușită a celor care au răspuns. Cât despre titlu, nu văd cum aș fi putut găsi unul mai bun.