În anul 2016, la inițiativa scriitorului Michael Haulică, apărea seria de culegeri de povestiri 3.x. la editura Tritonic. De atunci au apărut cinci volume. În primele două ne întâlnim cu maeștrii literaturii sf autohtone: Sebastian A. Corn, Michael Haulică și Dănuț Ungureanu. Al treilea volum aduce în prim plan trei autori brașoveni: Rodica Bretin, Michael Haulică și Alexandru Lamba, volum de face legătura între vechea gardă și noii cavaleri ai genului SF. În al patrulea ne întâlnim doar cu autori din noua generația: Teodora Matei, Lucian-Dragoș Bogdan și Daniel Timariu.

daniel-timariu-povestiri-sf-3-5

Dacă al treilea volum al seriei a fost semnat de brașoveni, al cincilea cuprinde povestirile a trei timișoreni: Ciprian-Ionuț Baciu, Lucian-Vasile Szabo și Daniel Timariu.

Prin povestirea Tau Sigma 5 Ciprian-Ionuț Baciu contribuie semnificativ la configurarea unui spațiu propriu Science-Fiction, aparținând în exclusivitate autorului. Locuitorii unui Pământ dominat de trei facțiuni geopolitice (Congregația Aquarius, Republica și Grupul Statelor Nealiniate) găsesc resursele tehnice necesare colonizării sistemului solar Trappist 1, aflat la 40 de ani lumină distanță, grație unei descoperiri arheologice aparținând sfârșitului tragic al Cartaginei. Halucinații controlate, terapie tanatică, semi-viață criogenizantă amintind de Ubik-ul lui Philip K. Dick, toate aceste elemente se îmbină în a crea un scenariu Space Opera din care nu lipsesc poveștile de iubire, deoarece explorarea geografică oglindește de cele mai multe ori setea neostoită a omului pentru descoperiri emoționale interioare.

Cu povestirea Patria. Și mai multe clișee Lucian-Vasile Szabo ne poartă în plin paradox temporal. Tineri sau vârstnici, grași sau slabi, oamenii se supun capriciosului timp. Pasiunile autorului pentru istorie și evenimente stranii se regăsesc din plin și în această povestire, la sfârșitul căreia rămânem cum întrebarea: oare acțiunile noastre pot modifica trecut-viitorul, sau noi suntem doar o bărcuță de hârtie pe undele un râu cu o singură direcție?

Coloniștii, de Daniel Timariu aduce în prim plan una din temele preferate de autor: în ce se vor transforma oamenii pe măsură ce tehnologia va invada fiecare loc din ceea ce până nu demult era considerat de neschimbat, specific uman, profund umanist. Vor fi oare oamenii din viitor profund diferiți, sau doar exteriorul se va modifica lăsând trăsăturile umane să supraviețuiască oricărei încercări de schimbare?

Câteva cuvinte despre autori

Ciprian este membru al Clubului Helion și al Cenaclului Pavel Dan Timișoara. Preocupat de explorări emoționale, Ciprian oferă de multe ori nuanțe lirice textelor sale, preluând adesea elemente specifice registrului poematic. A debutat în volum în anul 2018 cu o colecție de povestiri mainstream și fantastice intitulată Amor fără alcool, apărută la Editura Tritonic. Redactor al revistei Helion, are apariții constante în paginile revistei atât ca autor de proză scurtă Science-Fiction cât și în calitate de recenzor, fiind un contributor important pentru rubrica Pe scurt despre proza scurtă. Ciprian este, de asemenea, prezent în antologiile de proză scurtă Helion.

Lucian este prozator, critic literar, jurnalist, profesor şi cercetător în domeniul comunicării. În activitatea sa a abordat teme complexe, cum ar fi: relaţia dintre literatură şi mass-media; evoluţia unor mari scriitori şi gazetari; conflictele cu puterea şi represaliile la care au fost supuşi importanţi scriitori şi publicişti (români şi străini) pentru activitatea lor ca oameni de presă; viitorul publicisticii (literare şi generaliste) în condiţiile evoluţiei tehnologice. A publicat volume privind teoria comunicării şi de istorie literară. Ca prozator s-a afirmat cu volumele Seninul cerului de sticlă (2000), Arta de a muri pe timp de pace (2008), Zile senine, zile străine (2015). Ca editor a realizat volumul Fantome. Zece bijuterii fantastice scrise de autori români (2008), precum şi ediţii din Urmuz, Gib I. Mihăescu, Ovidiu Pecican, George Şerban, Costel Baboş, H. P. Lovecraft, M. R. James, Edwin A. Abbot sau Enrique Anderson Imbert. Președinte al Clubului Helion.

Daniel a debutat în revista Helion cu povestirea SF Din lift. A publicat în revistele: Helion, Gazeta SF, Nautilus, Revista de suspans, Știință & Tehnică, Iocan, Argos și Zin. Cunoscut mai ales prin seria fantasy Tenebre, Daniel Timariu a scris și multe povestiri mystery & thriller, dar și SF, o parte din ele reunite în volumul de debut Amețeli postlumice, premiat RomCon în 2017. Ultimul său roman Tenebre. Labirintul duce povestea lui Alex, detectivul celor două lumi, și al credinciosului său prieten patruped Qiqirn, într-o altă dimensiune. În 2018 primește premiul Chrysalis la EuroCon Amiens, Franța.