Oameni și zei, de Rodica Bretin
Primul volum din seria Protectorii.
editura Tritonic, noiembrie 2017, 240 pagini
Prima parte a unei serii („Protectorii”) ce promite să împletească genul fantasy cu cel SF și crime, „Oameni și zei” e un prim pas făcut cu dreptul în această direcție de autoarea ce ne-a fermecat de-a lungul anilor cu povestirile sau romanele fantastice. Acțiunea e atât de alertă, atenția cititorului trebuind a urmări intriga pe cel puțin două planuri, încât abia la finalul lecturii am realizat că volumul de față se bazează pe talentul de fin observator, atât al trăirilor feminine cât și al fenomenelor situate dincolo de percepția omului obișnuit.
Kayla Blackmoon, tânăra brunetă cu ochi violeți, renunță la cariera de evaluator psihiatric de pe lângă tribunalul din Hallifax. Conștientă că nu-și poate deschide un cabinet de psihiatrie unde să aplice studiile facultății de medicină, alege să practice dansul exotic într-un club din Dartmouth, Canada. Colega sa de apartament, rusoaica Tania este de asemenea dansatoare, aflată în căutarea unei partide strălucite care să-i ofere un trai îndestulat, fără grija zilei de mâine.
Posesoare a unor daruri speciale, Kayla e implicată, fără voia ei, în niște crime oribile ce cutremură orășelul canadian. Visează ultimele clipe din viețile femeilor atacate, însă ceea ce o sperie e faptul că pare să vadă secvențele prin ochii criminalului și să simtă, în același timp, agonia victimelor. Un incident neînsemnat o aduce față în față cu Lorena Argyll, patroana clubului de noapte. Deși e convinsă că însușirile sale s-ar datora mamei, provenind dintr-un trib de nativi americani, tânăra este cea surprinsă, aflând despre existența Celor Vechi, a Protectorilor ce au vegheat omenirea de-a lungul mileniilor.
Acceptată în rândurile acestora, le află poveştile și modul în care, de-a lungul vremii, au influențat istoria omenirii. Se trezește implicată în mod direct într-o luptă milenară dintre Cei Vechi și karghani, ființe malefice, situate în umbra multor nenorociri abătute asupra umanității.
Însă cea prinsă la mijloc în cea mai recentă confruntare e însăși Tania, tânăra credulă, sedusă de farmecul ucenicului unui karghan. Fără a evalua raportul forțelor, Kayla încearcă pe cont propriu o acțiune de salvare, fiind pe punctul de a deveni ea însăși victimă a ucigașului în serie. Luptă nu numai alături de Lorena, Aidan, Alix, Keeghan, Raven. Chiar bunicul patern, Liam, îi sare în ajutor, dezvăluindu-i alte secrete de familie.
Legăturile cu Cei Vechi sunt, însă, mai strânse decât bănuia la început, iar aceștia se vor implica, încă o dată, într-o confruntare pe viață și pe moarte cu reprezentanții răului absolut. Experiența traumatizantă amplifică puterile tinerei, pe măsură ce acționează alături de Protectori.
„Oameni și zei” nu e o carte de povestit, ci de citit. Nu e doar o istorisire despre războiul veșnic dintre lumină și întuneric, dintre bine și rău; e, într-un fel, o declarație de dragoste către omul obișnuit, dornic de bucurii mici, posesor al unui suflet cât un grăunte de nisip, pentru care întinderea unei plaje e Universul întreg. Dincolo de visurile lui pentru o viață îndestulată sau glorie efemeră, între marile forțe ale naturii se duc războaie milenare, cu mize enorme.
Mi-a plăcut schimbarea continuă a perspectivei, de la tânăra ce începe să afle secretele trecutului, la cei ce au scris și încă scriu istoria. Mi-a plăcut lecția dată de Lorena Argyll la grădina zoologică, atunci când Kayla a putut vedea lumea înconjurătoare prin ochii unui tigru. O paralelă minunată între senzațiile omului și animalului, la perceperea unor stimuli identici.
Îmi place, în continuare, stilul fluent al Rodicăi Bretin, capabil să transpună cititorul în mintea personajelor, atenția acordată celor mai mici detalii, indiciile aruncate din loc în loc, astfel încât niște incidente aparent minore să se dovedească pietre de temelie ale unor mari evenimente. Așteptăm cu nerăbdare cel de-al doilea volum, în care știința și paranormalul vor avea roluri aproape egale.