Celulele stem pluripotente reprezintă una dintre cele mai remarcabile realizări ştiinţifice ale secolului XXI. Acetse celule permit oamenilor de știință să readucă celulele adulte la starea lor embrionică, nespecializată, apoi să le manipuleze pentru a deveni orice tip de ţesut se dorește. Chiar dacă acest proces a fost unul laborios, studiile cercetătorilor din cadrul Universității Michigan (Statele Unite ale Americii) arată că timpul şi efortul pot fi reduse semnificativ printr-o metodă simplă de programare a algoritmilor celulelor, astfel încât acestea să se transforme în alt tip de celule.

Noul algoritm nu folosește câteva tipuri de proteine transcription factor pentru a manipula celulele, ci  crează reprezentări 3D ale genomului. Prin aceste reprezentări se poate calcula timpul precis şi secvenţa în care trebuie să se injecteze proteinele în celuloe, astfel încât să producă tipuri de celule diverse. Prin această inovație se vor putea vindeca boli grave, precum cancerul, afecțiunile ereditare sau bolile cardio-vasculare.

Studiul savanților americani se bazează pe un studiu anterior, din 1989, efectuat de cercetătorii de la Fred Hutchinson Cancer Research Centre. Aceștia din urmă au putut transforma celulele pielii în celule musculare prin expunerea celulelor la proteina TF, care ajută la controlarea genelor în celule prin determinarea celulei să devină un alt tip şi să poată controla diviziunea, creşterea sau moartea acesteia.

Acest studiu din 1989, coroborat cu studiile ştiinţifice ale ADN-ului, au dus recent la elaborarea unui algoritm matematic, ce prezice cu succes factorii decisivi în reprogramarea celulelor într-o nouă stare specializată. Rezultatele savanților nu au fost puse în practică în experimente de laborator, însă aceasta este următoarea etapă.

Sursa: sciencealert.com