WORLDCON-ul, Convenția Națională de Science-Fiction, s-a desfășurat anul acesta între 9-13 august în Helsinki, în halele Târgului Internațional.
Invitații de onoare au fost: John-Henri Holmberg, Nalo Hopkinson, Johanna Sinisalo, Claire Wendling, Walter Jon Williams.
John-Henri Holmberg (născut în 1949 la Stockholm) este autor, critic, editor și traducător suedez și un fan al științei. A publicat primul său fanzin la 13 ani, la sfârșitul anului 1962, și a fost pentru o lungă perioadă editorul și scriitorul cel mai prolific din Suedia. A lucrat ca și critic și eseist, traducător și editor.
Nalo Hopkinson (născută în 1960 în Kingston) este o autoare jamaicană. A locuit în Caraibe, în Canada, și este în prezent profesoară de creative writing la Universitatea din California, Riverside USA. A câștigat numeroase premii, inclusiv premiul John W. Campbell pentru cel mai bun scriitor debutant în 1999, premiul mondial pentru fantasy pentru colecția scurtă de poveste „Skin Folk” și premiul „Sunburst” din Canada de două ori. Lucrarea sa a fost, de asemenea, nominalizată pentru premiul „James R. Tiptree Memorial”, premiul „Philip K. Dick”, premiul „Hugo” și premiul „Nebula”. Lucrarea lui Hopkinson explorează problemele de rasă, de clasă și de gen, precum și diferențele culturale dintre fantasy și science-fiction.
Johanna Sinisalo (născută în 1958 în Sodankylä) este o scriitoare de fantasy finlandeză. Sinisalo a câștigat de șapte ori premiul Atorox pentru cea mai bună poveste SF în limba finlandeză și a primit premiul Finlandia pentru literatură în anul 2000, pentru primul său roman Ennen päivänlaskua ei voi (Nu înainte de apus). Romanul a fost, de asemenea, tradus în alte limbi și a câștigat premiul James Tiptree Jr. Memorial în 2004. Sinisalo a fost nominalizată pentru un premiu Nebula în 2009, pentru noul ei album „Baby Doll”.
Claire Wendling (născută în 1967 la Montpellier) este o artistă franceză de benzi desenate, ilustrator și artist de copertă. A fost premiată cu prestigiosul premiu „Alph-Art avenir” la Festivalul Internațional de Benzi Desenate „Angoulême”, fiind încă în anul al treilea al școlii de artă, iar în 1991 a primit premiul criticii al festivalului „Bloody Mary”. Arta sa variază, de la săbii și vrăjitorie, până la animale sălbatice și pin-up-uri, incluzând și cărți de desenat, lucrări ilustrative și desene pentru Warner Bros.
Walter Jon Williams este un autor american premiat, cu legături strânse cu Finlanda (toți bunicii lui s-au născut acolo). A scris mai mult de 30 de lucrări, printre care: cyberpunk (Hardwired, Voice of the Whirlwind, Stația Angel), thrillerele (This Is Not a Game, The Rift), space opera clasic (Dreap Empire’s Fall), new space opera (Aristoi) și post-cyberpunk fantasy epic (Metropolitan și City on Fire).
Cele mai atractive puncte din program au fost: MASQUERADE, HUGO AWARDS (3319 votanți dintr-un total de 8748 participanți), Academic Track.
Din România au fost cinci participanți.
Până la această oră nu am reușit să identificăm numele acestora (dacă au venit din România sau sunt rezidenți în Finlanda. Suedia sau altă țară).
WORLDCON-ul de la Helsinki, din punctul de vedere al participării, este unul din cele mai glorioase.
Faptul că au participat peste 3.000 de americani este un lucru care probează eficiența marketingului cultural finlandez.
Finlandezii au fost 2144, apoi au urmat englezii (889), canadienii (294), suedezii (252), nemții (214), australienii (186), chinezii (110). De observat că participarea germană, numeric, a fost mai mare la Worldcon decât la propria Convenție Națională (140).
Premiile HUGO au fost următoarele:
Cel mai bun roman
The Obelisk Gate, de N. K. Jemisin (Orbit Books)
Cea mai bună nuvelă
Every Heart a Doorway, de Seanan McGuire (Tor.com publishing)
Cel mai bun roman scurt
“The Tomato Thief”, de Ursula Vernon (Apex Magazine, 2016)
Cea mai bună povestire scurtă
“Seasons of Glass and Iron”, de Amal El-Mohtar (The Starlit Wood: New Fairy Tales, Saga Press)
Cea mai bună lucrare înrudită
Words Are My Matter: Writings About Life and Books, 2000-2016, de Ursula K. Le Guin (Small Beer)
Cea mai bună poveste grafică
Monstress, Volume 1: Awakening, written by Marjorie Liu, illustrated by Sana Takeda (Image)
Cea mai bună prezentare dramatică (forma lungă)
Arrival, scenariu de Eric Heisserer bazat pe o povestire scurtă de Ted Chiang, regizat de Denis Villeneuve (21 Laps Entertainment/FilmNation Entertainment/Lava Bear Films)
Cea mai bună prezentare dramatică (forma scurtă)
The Expanse: “Leviathan Wakes”, scris de Mark Fergus și Hawk Ostby, regizat de Terry McDonough (SyFy)
Cel mai bun editor – forma scurtă
Ellen Datlow
Cel mai bun editor – forma lungă
Liz Gorinsky
Cel mai bun artist profesionist
Julie Dillon
Cel mai bun semiprozine
Uncanny Magazine, editat de Lynne M. Thomas & Michael Damian Thomas, Michi Trota, Julia Rios, produs de Erika Ensign & Steven Schapansky
Cel mai bun fanzin
Lady Business, editat de Clare, Ira, Jodie, KJ, Renay și Susan
Cel mai bun Fancast
Tea and Jeopardy, prezentat de Emma Newman și Peter Newman
Cel mai bun Fan Writer
Abigail Nussbaum
Cel mai bun Fan Artist
Elizabeth Leggett
Cele mai bune serii
The Vorkosigan Saga, de Lois McMaster Bujold (Baen)
Premiul John W. Campbell pentru cel mai bun debutant
Ada Palmer