„Belle” (titlul original în japoneză fiind „Dragonul și prințesa pistruiată”) este un film științifico-fantastic de animație japonez, scris și regizat de vizionarul Mamoru Hosoda, ce se bazează și este inspirat de basmul francez din 1756 „Frumoasa și Bestia” de Jeanne-Marie Leprince de Beaumont.

Filmul a avut premiera mondială pe 15 iulie 2021, la Festivalul de Film de la Cannes, unde a fost bine primit de critici și ovaționat în picioare timp de paisprezece minute. În România a fost lansat pe 4 februarie 2022, devenind primul film anime distribuit în cinematografele din țara noastră, unde rulează atât în varianta originală, în limba japoneză cu subtitrare, cât și dublat în limba română.

„Belle” spune povestea lui Suzu, o elevă timidă de 17 ani care locuieşte alături de tatăl ei într-un sat din Japonia. După moartea tragică a mamei ei, la care a asistat când era doar o fetiță, Suzu crește retrasă, încercând să nu iasă în evidență. Însă când își crează un cont în U, o realitate virtuală cu peste 5 miliarde de membri, în care se folosește ultima tehnologie de partajare corporală prin care utilizatorii intră astfel în pielea avatarurilor ce sunt create automat plecând de la informațiile biometrice personale, Suzu evadează prin intermediul avatarului ei, frumoasa… Belle, care devine o cântăreață de succes.

Mamoru Hosoda, regizorul și animatorul nominalizat la Oscar, a intenționat inițial ca „Belle” să fie un musical, dar a considerat ideea dificilă din cauză că Japonia nu are o cultură în a realiza astfel de filme. Cu toate acestea, muzica este esențială în „Belle”, iar Kaho Nakamura, cea care îi dă voce lui Suzu este totdată și cântăreață. Hosoda o consideră alegerea perfectă pentru rol, întrucât Nakamura nu numai că reușește să emoționeze prin glasul ei, dar a fost și implicată în scrierea versurilor, acestea având o mare încărcătură sentimentală pentru protagonistă.

Coloana sonoră a filmului este plină de forță și emoție, fiind un punct central al poveștii, reușind să țină spectatorul prins în mrejele călătoriei pline de aventuri și provocări prin care eroina ne poartă pe parcursul a două ore.

Spectacolul vizual pe care animația ne-o oferă este o experiență deosebită în sine. Pe de-o parte avem povestea din lumea reală a lui Suzu, în care ne este prezentată relația distantă pe care o are cu tatăl său, singurătatea pe care aceasta o resimte, tristețea ce o macină datorită pierderii mamei, precum și amintirile în care se refugiază, interacțiunile cu colegii de liceu, dar și cu băiatul pe care îl place, toate animate într-un mod superb, realist. Poți simți căldura zilelor însorite, ploaia ce-i îndeamnă pe toți să caute adăpost și vântul ce le bate prin păr atunci când aleargă. În sala de cinema, prin intermediul ecranului gigant, devenit un fel de portal, pătrunzi în lumea lui Suzu, trăiești odată cu ea și simți ceea ce simte, influențat de sunetele ce răsună pretutindeni, mișcat de emoția transmisă prin intermediul muzicii.

Pe de altă parte avem realitatea virtuală din U, în care Suzu este Belle, o tănără cu alură angelică și părul lung, roz. Animația este diferită, de poveste, colorată, strălucitoare. Aici Belle poate zbura, își schimbă ținutele în mod magic, iar scena pe care cântă este o balenă albastră ce plutește printre utilizatori. Totul este feeric, de la înfățișarea lui Belle, la avatarurile celorlalți membrii.

Povestea însă devine palpitantă în momentul în care Belle întâlnește în U o creatură înfricoșătoare, Bestia, care locuiește singură într-un castel plutitor și este văzută drept un personaj negativ de către ceilalți utilizatori. Belle însă este intrigată de identitatea din viața reală a celui care se ascunde sub forma Bestiei, dar mai ales de rănile pe care acesta le are pe corp. Cine este de fapt Bestia și ce se ascunde în spatele furiei pe care o manifestă în U? Poate Belle să îl salveze?

Vă invit să pătrundeți în această lume animată și să o însoțiți pe Suzu în călătoria pe care aceasta o face pentru a deveni cine este cu adevărat. Mesajul este unul deosebit, cu puternic impact emoțional. Nu degeaba „Belle” deține cel mai mare număr de nominalizări pe care un film anime japonez le-a primit vreodată.