Apollo 17 a fost ultima misiune Apollo a NASA și ultima dintre cele șase care a ajuns pe Lună și înapoi. Cei trei astronauți (Gene Cernan, Ronald Evans și Harrison Schmitt) au aterizat în Valea Taurus-Littrow, pe marginea de est a Mării Serenitatis și au avut misiunea să obțină mostre de roci antice din munții lunari și să caute dovezi ale activității vulcanice pe fundul văii. Echipajul aflat în acea misiune a colectat aproximativ 115 kg de mostre lunare, cea mai mare sarcină utilă colectată de orice Misiune Apollo.

Astronauții au pus mostrele în containere speciale pentru mostre de mediu, recipientele purtând sigilii pentru a proteja proba închisă de gazele atmosferice înainte de a fi deschise într-o cameră cu vid la Centrul Spațial Johnson. De la revenirea misiunii Apollo 17 pe Terra au trecut aproximativ 50 de ani, iar NASA a decis că acum este momentul să deschidă ultima probă lunară nedeschisă din Programul Apollo.

Tehnologia de studiu a probelor a avansat foarte mult. Unul dintre dispozitivele disponibile nu exista atunci când oamenii de știință au studiat pentru prima dată mostrele Apollo. Se numește Nano-SIMS sau spectrometru de masă cu ioni la scară nano.

Sursa: www.universetoday.com

Image Credit: NASA