În anul 2024 este programată o nouă misiune care va explora una din lunile planetei Jupiter, Europa. Misiunea se numește „Europa Clipper”, iar nava spațială va orbita Jupiter și va efectua mai multe zboruri apropiate ale Europei pentru a aduna date despre atmosfera, suprafața și interiorul Lunii.

Luna lui Jupiter, Europa, aduce dovezi puternice ale unui ocean lichid subteran, acest satelit al celei de-a cincea planete de la Soare fiind considerată de mulți cercetători drept cel mai probabil loc din Sistemul nostru Solar care ar putea adăposti viață.

Deoarece misiunea a trecut revizuirile anul trecut, asamblarea navei spațiale are loc în camerele curate ale Jet Propulsion Laboratory, cu componente și instrumente științifice ce au sosit din întreaga SUA și Europa. Înainte de sfârșitul anului, cea mai mare parte a hardware-ului de zbor este de așteptat să fie finalizată. Pentru această misiune, nava spațială este echipată cu nouă instrumente științifice pentru investigații, de la adâncimea și salinitatea oceanului până la grosimea scoarței de gheață și până la caracteristicile potențialelor „penuri” care ar putea evacua apa subterană în spațiu. De la Cape Canaveral, Florida, nava va fi lansată în spațiu pentru a se îndrepta spre Jupiter, în octombrie 2024.

Sursa: www.universetoday.com

Credit: NASA/JPL-Caltech