Formația muzicală organizată de Tarja Turunen, cea mai renumită voce a genului metal-rock simfonic, a revenit în Timișoara. După concertul său din 2017, tot aici, la Filarmonica Banatul, iat-o din nou la sfârșitul acestui an 2019 realizând un turneu cu cântece de Crăciun, numit „Christmas Together”, „Crăciunul împreună”, în patru localități din Cehia plus Timișoara, la capătul său.
Grupul îi cuprinde pe următorii:
Finlandezul Max Lilja, violoncelist și compozitor cu multe realizări în domeniile muzicii de film, teatru, muzică radiofonică, muzică pentru jocuri video. E cunoscut prin cele peste 1000 concerte unde a performat în peste 60 de țări. Este fondator al grupului Apocalyptica. L-am mai văzut în concertele alături de Tarja începând cu anul 2007.
Guilermo de Medio este compozitor și instrumentist de claviaturi din Argentina. A urmat cursurile Conservatorului Juan Jose Castro din Buenos Aires și are o carieră alături de mulți artiști muzicali de peste 15 ani, atât în studiouri cât și în concerte. Întrucât Tarja a concertat preferențial în Europa și America de Sud, a colaborat cu ea începând cu anul 2014.
Julian Barrett este un chitarist argentinian care are experiență artistică din 1997 în numeroase grupuri și concerte cu diverși muzicieni și interpreți. În afara turneelor Julian predă lecții de chitară și compune pentru diverse proiecte muzicale radio-TV. Este cunoscut din grupul de heavy metal Asspera, și alături de Tarja l-am văzut începând cu anul 2010.
Uvertura a fost o piesă instrumentală, Pie Jesu.
Partea vocală a Tarjei Turunen a început cu „Sydameeni Joulun Teen”, în finlandeză. Ca de obicei, ne-a vorbit câteva propoziții și în limba română.
Piesele de Crăciun sunt preferatele Tarjei, ele făcând parte din primele piese muzicale cu care s-a evidențiat încă din școală. A avut ca idoli pe Whitney Houston și Aretha Franklin, muzica soul fiind prima ei dragoste.
Un fragment din „What Child is This”:
Mai târziu a dorit ca vocea sa să beneficieze de o educație temeinică, începând să studieze muzica clasică. Fapt ce l-a îndepărtat pe primul său profesor, care îi dorea asiduu o carieră în muzica soul. Vocea sa de mezzo-soprană acoperă trei octave, într-un registru mai jos. A avut succes în crescendo cu grupul Nightwish, mai ales cu albumele mai târzii, care îi puneau în evidență caracterul dramatic al vocii ei.
O melodie despre Spiridușul Crăciunului – Joulu Tonttu în finlandeză:
Succesul său a continuat, susținut prin concertele solo, cu grupuri proprii, după despărțirea de Nightwish, lucru ce nu l-a înțeles, dar peste care a trebuit să treacă. A concertat în Europa, Asia, America de Sud, America de Nord.
Alte piese instrumentale ale artiștilor muzicieni au fost interpretate magistral, cu sensibilitate: Little Drummer Boy, Amazing Grace.
Aplauzele prelungite i-au readus pe muzicieni în scenă, adăugând la program încă o piesă, Silent Night.
Felicitări organizatorilor, Phoenix Entertainment și gazdei, Filarmonica Banatul, pentru programul care a funcționat perfect. Sala a fost ocupată la întreaga sa capacitate.
Cu siguranță această serată magică a rămas în inima auditoriului, dar și a muzicienilor, primiți cu cea mai mare căldură în centrul cultural al Banatului de pe râul Bega. Îi vom aștepta pe 23 ianuarie 2020 la București.
Copyrightul pieselor muzicale aparțin autorilor,
fotografiile: Adrian Bancu