Suntem în august și a trecut aproape un an de când, în septembrie 2018, scriam un articol plin de entuziasm despre faptul că mi-am asumat pregătirea ofertei din partea României de a organiza un Eurocon în 2021. Pornisem atunci cu optimism, cu dorința de a face lucrurile altfel, mai bine. Plecasem la drum cu principii și metode noi de organizare, diferite de cutumele evenimentelor SF care se desfășoară în România și cu speranța că voi fi lăsat să dau o formă lucrurilor, în concordanță cu viziunea mea. Acum, după lunile trecute zbuciumat, au rămas principiile și mare parte din echipa cu care am plecat la drum, dar s-a schimbat un element esențial: oferta de organizare a Euroconului în 2021 este girată de Asociația pentru Educație Complementară (APEC) și va avea loc la Dumbrăvița, comună situată în proximitatea Timișoarei.
Cine este APEC?
Cele două informații de mai sus sunt o surpriză, mai mult sau mai puțin mare, în funcție de cât de atent ai urmărit proiectul Distopicon. Au fost schimbări necesare, care au adus o stabilitate dorită și care au crescut șansele de a primi organizarea Euroconului, la votul care va avea loc la Belfast.
APEC este un ONG fondat de mine, împreună cu soția mea Simona și cu câțiva prieteni, care s-a ocupat, timp de mai bine de 10 ani de zile, cu proiecte educaționale pentru adolescenți și tineri. Principalul program pe care l-a derulat se numește AVANTAJ LA START, prin care au fost distribuite gratuit materiale de educație complementară în școlile și liceele din România. Tot în cadrul acestui proiect, timp de doi ani de zile, APEC a avut o colaborare cu Administrația Națională a Penitenciarelor. DVD-urile noastre ajungând în toate penitenciarele din România. În plus, au avut loc acțiuni în școlile din Timișoara și din țară, dedicate elevilor și profesorilor. Este unul din proiectele mele de suflet, cu care mă mândresc.
Actualmente, AVANTAJ LA START s-a transformat într-un proiect de mentorat financiar, gratuit pentru tinerii între 16 și 23 de ani (vezi avantajlastart.net). În ultimii patru ani, sute de tineri au absolvit cele 13 săptămâni ale cursului online, din cadrul proiectului.
De ce Dumbrăvița?
Dumbrăvița este o localitate care continuă partea de nord a Timișoarei. Este una dintre cele mai bogate comune din România. APEC are sediul în Dumbrăvița și desfășoară în comună, prin intermediul Simonei, programe educaționale pentru tineri. Cel mai mare eveniment al APEC în Dumbrăvița este „Concordia Familiae”, un festival dedicat părinților, care va loc în 12 octombrie 2019, fiind la prima ediție.
Datortă colaborării bune din anii trecuți, Primăria din Dumbrăvița a semnat un protocol cu APEC pentru a organiza atât festivalul părinților, cât și „The Galactic Imaginarium”, un festival anual de film Science Fiction și Fantasy, a cărui primă ediție va avea loc în 23-24 mai 2020. Cu ocazia semnării protocolului, Primăria s-a angajat să sprijine și organizarea, în 2021, a Convenției Europene de Science Fiction, Distopicon, în cazul în care oferta Romăniei va fi acceptată (în dauna ofertei Italiei).
Cu această ocazie trebuie să menționez deschiderea pe care a avut-o Primăria pentru a fi partener strategic în organizarea acestor evenimente. Mulțumirile noastre vor trebui să fie dublate de realizarea unor evenimente de calitate, care să răsplătească încrederea invetită în noi.
Parteneri Distopicon
De la început trebuie să menționez încă o dată rolul de partener strategic al Primăriei și Consiliului Local din Dumbrăviță. Fără acesta, evenimentul ar fi fost extrem de greu de realizat.
Pe măsură ce timpul a trecut, am căutat să consolidez parteneriate cu diferite organizații, care să sprijine evenimentul și realizarea acestuia. Pentru zona de programe sunt onorat să menționez două organizații din Timișoara, care se află în avangarda cercetării științifice mondiale:
- Arca Space, firmă care dezvoltă sisteme economice de propulsie spațială
- Symme3D, grup de firme care activează în domeniul imprimantelor 3D
Mulțumesc domnilor Dumitru Popescu, de la Arca Space, și lui Călin Brandabur, de la Symme3D, care și-au arătat bucuria de a sprijini proiectul Eurocon-ului în Dumbrăvița și care m-au asigurat că vor contribui cu conferințe în cadrul prgramului și cu o zonă de expoziție în care să prezinte cele mai noi elemente de cercetare la care lucrează firmele pe care le conduc.
De asemenea, avem un parteneriat cu Asociația Română de Astronomie Culturală, pentru a desfășura activități de observare cu telescoape performante, de a realiza conferințe pentru public și o mini expoziție de telescoape și lunete.
Susținători Distopicon
Trebuie să spun că prima publicație care a susținut proiectul Distopicon a fost, în mod natural, revista Helion Online, de Science-Fiction & Fantasy. Acolo a apărut primul articol, menționat anterior, în septembrie 2018, și ulterior au fost prezente celelalte referiri la desfășurarea proiectului.
Un alt sprijin deosebit de important a fost cel al portalului Europa SF care a prezentat încă de la început oferta noastră de organizare a Euroconului.
Foarte bine primit a fost articolul din fanzinul Counterclock, din numărul 36, care a prezentat Distopicon în cuvinte elogioase. Deși nu este partener media, am ținut să menționez acest aspect.
O categorie aparte sunt organizațiile de SF din Romănia. La inițierea organizării Distopicon APEC a trimis două invitații oficiale, către cele două organizații naționale reprezentative din SF-ul românesc, ARCA SF și SRSFF. Până la acest moment, am primit răspuns oficial de la SRSFF, care a trimis deja o scrisoare către conducerea ESFS (organizația care patronează Euroconul), arătându-și susținerea candidaturii noastre. Acest lucru ne onorează și ne obligă să continuăm munca pentru realizarea unui Eurocon de calitate.
Invitați de onoare și invitați speciali
Până în acest moment, putem anunța oficial confirmarea venită de la următorii invitați:
Zoran Zivkovic, profesor universitar, scriitor, eseist, cercetător și traducător în domeniu literaturii speculative și SF (Invitat de onoare) și Cristian Tamaș, traducător, editor, eseist și promotor în domeniu SF și Fantasy (invitat special).
Vom anunța invitații de onoare și invitații speciali, pe măsură ce aceștia vor confirma participarea.
Locația
Distopicon va avea loc la Dumbrăvița, Timiș, având ca locație principală Casa de cultură, cu o sală principală de peste 500 de locuri și cu câteva săli satelit. În proximitate se află Sala polivalentă, care va funcționa ca sală de expoziții și evenimente. Ca locație suplimentară, de rezervă, avem în vedere sala de conferinte de la Incubatorul de Afaceri Dumbrăvița.
Trebuie menționat că Primăria și-a dat acordul pentru a amenaja în apropiere o zonă de campare gratuită pentru participanți, dotată corespunzător.
Evenimente partenere
În timpul Distopicon vor avea loc alte două evenimente:
- Festivalul de film SF și Fantasy „The Galactic Imaginarium”, ediția a doua;
- Festivalul de muzică electronică „Spacers”, ediția a treia, având ca organizatori principali Adrian Chifu și Adrian Bancu, cărora le mulțumesc că au fost de acord să organizeze a trei ediție în timpul Distopicon.
Echipa Distopicon
Un eveniment de o asemenea anvergură cum este Distopicon, nu poate fi realizat prin efortul unei singure persoane. N-aș fi pornit la drum, dacă n-ar fi existat acei prieteni minunați pe care i-am câștigat, atunci când am devenit parte din fandomul timișoarean.
- Daniel Timariu, sufletul revistei helionsf.ro, care a contribuit major prin designul, întreținerea și găzduirea site-ului Distopicon dar, mai ales, prin sfaturi și recomandări inspirate din cunoașterea detaliată a scenei SF românești;
- Cristi Vicol, acest atât de inspirat designer, care a realizat logo-ul și afișul evenimentului și care a dovedit în repetate rânduri că posedă o capacitate de muncă și o seriozitate de invidiat;
- Nina Horvath și Wolf von Witters, a căror experiență în organizarea și participarea la evenimente europene de SF a fost binevenită, cei doi fiind consilieri în organizarea evenimentului;
- Simona Hupov, o organizatoare de evenimente cu experiență de mai bine de 10 ani, care va fi coordonatoarea zonei de recepție la Distopicon;
- Lucian Vasile Szabo, care la începutul proiectului a contribuit esențial cu idei și concepte, inclusiv cu denumirea de Distopicon, care îi aparține, împreună cu Ciprian Baciu. Așteptăm în continuare contribuția sa de „cap limpede”;
- Ciprian Baciu, a cărui experiență în domeniul voluntarilor va fi crucială pentru reușita evenimentului;
- Marius Gordan, care a dovedit în mod repetat că este capabil să intervină cu deosebit succes, atunci când e mare nevoie de expertiza sa;
- Adrian Bancu și Adrian Chifu, care au avut curajul să pornească și au reușit să demonstreze că pot organiza un eveniment complex, cum a fost Moonivers, și care vor organiza în 2021 festivalul Spacers de muzică elecronică, în timpul Distopicon;
- Cristian Koncz, a căruit maturitate și experiență îndelungată de organizator de panel la Sesiunea Helion, va aduce stabilitate la locația de bază a Distopicon;
- Cătălina Fometici și Bianca Sol, inimoasele noastre colege, care s-au oferit să contribuie acolo unde este nevoie.
Alături de ei, cei care îmi sunt foarte aproape, vreau să mulțumiesc și:
- Antuzei Genescu, de la cenaclul H.G. Wells din Timișoara, care și-a oferit sprijinul personal;
- lui Liviu Surugiu, care și-a oferit energia nestăvilită pe care o are, pentru a ajuta efortul de organizare al Distopicon;
- lui Eugen Cadaru, care și-a arătat suportul pentru proiectul nostru, sprijinindu-l acolo unde alții au ezitat să o facă.
Mulțumiri speciale datorez și colegilor de la SRSFF:
- Cristian Tamaș, al cărui sprijin a venit din primele momente ale declanșării proiectului și cu a cărui ajutor mă mândresc;
- Sorin Camner, unul din pilonii SRSFF, care a dorit să-mi transmită personal sprijinul organizației sale pentru Distopicon, în cadrul ofertei noastre de la Belfast.
Mulțumesc tuturor celor care m-au încurajat, familiei și prietenilor, care și-au arătat disponibilitatea de a deveni voluntari în timpul evenimentului.
Pot spune că sunt bogat pentru că am asemenea oameni alături!
La final
Aceasta este situația acum, înainte de prezentarea ofertei românești, la Belfast. Concurăm contra Italiei, care organizează Deepcon, echipă condusă de Francesco Verso, scriitor și promotor de SF din Italia, pe care îl stimez și în care avem un contracandidat puternic.
În situația în care Distopicon va fi ales ca și manifestare Eurocon a anului 2021, invit cluburile, asociațiile și fanii SF din România să participe activ la realizarea acestei manifestări, pe care ne-o dorim să devină cât mai reprezentativă pentru fandomul românesc.
Construirea ofertei Distopicon a fost un efort de echipă. Fără contribuția echipei nu m-aș fi încumetat să pornesc o asemenea întreprindere. Tocmai datorită deschiderii primite și a entuziasmului cu care am fost întâmpinat, am decis ca acest eveniment să aibă loc în 2021, indiferent dacă vom câștiga sau nu la Belfast. E un proiect care a crescut frumos și care are mari disponibilități să mai crească.
Te invit să te alături echipei sau să fii participant la Distopicon, în 2021!
Detalii de ultima oră găsiți la distopicon.eu.