Astronomii au descoperit o stea bizară „zombie” care a supraviețuit nu doar o singură dată, ci de două ori.

steaua zombi foto 1

(În concepția acestui artist despre supernovă, o cochilie expandată de praf și gaz este aruncată afară, departe de nucleul dens al piticii albe. Majoritatea supernovelor explodează doar o singură dată, ceea ce le-ar fi un sfârșit pentru totdeauna. Cu toate acestea, iPTF14hls pare să fi devenit supernovă de două ori în doar 60 de ani.)

Pentru a cita primul rând a unei scrisori publicate în revista Nature: „Fiecare supernova observată până în prezent a fost considerată a fi explozia terminală a unei stele.” Cu alte cuvinte, atunci când o stea masivă explodează, ar trebui să rămână moartă . Acesta este un lucru pe care astronomii l-au văzut de mii de ori înainte, fără absolut nicio excepție.

Asta până acum.

Pentru prima dată, astronomii au descoperit o stea care a supraviețuit de mai multe ori. Această așa-zisă „stea zombie” – care a explodat cel puțin de două ori în ultimii 60 de ani – a confuzat oamenii de știință devenind o provocare pentru  multe dintre teoriile existente despre felul în care stelele masive își pun capăt vieții.

„Această supernova răstoarnă tot ceea ce credeam că știm despre modul în care acest fenomen funcționează”, a declarat autorul principal al studiului, doctorand Iair Arcavi, cercetător la Universitatea din California-Santa Barbara, iar Observatorul Las Cumbres, într-un comunicat de presă, a precizat: „Este cel mai mare puzzle pe care l-am întâlnit în aproape un deceniu de studiere a exploziilor stelare.”

Steaua zombi foto 2

(În decursul a doi ani, iPTF14hls a crescut și a scăzut în luminozitate cel puțin de cinci ori. Majoritatea supernovelor rămân luminoase timp de aproximativ 100 de zile înainte de decolorare pentru totdeauna. LCO / S. Wilkinson)

Necunoscuta stea, numită iPTF14hls, a fost descoperită pentru prima oară în septembrie 2014 de către Palomar Transient Factory (PTF), într-un sondaj complet automatizat, destinat să vadă obiecte cosmice care variază în lumină în timp – cum ar fi stele variabile, obiecte tranzitorii, și, desigur, supernove. Atunci când echipa internațională de astronomi a observat pentru prima oară explozia, o analiză spectrală a indicat că a fost doar o supernovă tip II-P a cărei luminozitate ar putea scădea probabil după aproximativ 100 de zile.

Supernova iPTF14hls, pe de altă parte, avea cu totul și cu totul alte gânduri!

Deși Supernova iPTF14hls a dispărut inițial după explozia din 2014, în câteva luni a început să crească din nou în mod misterios. De-a lungul a trei ani, iPTF14hls a fluctuat între luminoase și luminoase cel puțin cinci ori.

„Acest lucru a fost unul dintre acele evenimente de tip” scratcher „, a declarat co-autorul Peter Nugent, cercetător principal la laboratorul național Lawrence Berkeley. „La început am crezut că era complet normal și plictisitor. Apoi a rămas strălucitoare și nu s-a schimbat, luna după lună. Când astronomii și-au dat seama că iPTF14hls nu era o supernova medie, ei au decis să se întoarcă și să caute prin datele de arhivă. Cercetătorii s-au crucit atunci când au descoperit că în 1954, o altă explozie a fost înregistrată în exact aceeași locație ca iPTF14hls. Cumva, steaua a supraviețuit primei sale explozii, a așteptat 60 de ani, apoi a explodat din nou.

steaua zombi foto 3

(O imagine realizată de Palomar Observatory Sky Survey relevă o posibilă explozie în 1954 în locația exactă a iPTF14hls (stânga). Nu este văzută în imaginea ulterioară realizată în 1993 (dreapta). Poss / DSS / LCO / S. Wilkinson)

Deși cercetatorii sunt încă incerți despre ce a facut iPTF14hls să devină supernovă de două ori, o teorie ar fi că „steaua zombie” este de fapt o „supernova de instabilitate în pereche de pulsari”.

„Potrivit acestei teorii, este posibil ca acesta să fie rezultatul unei stele atît de masive și fierbinți încât să genereze antimaterie în centrul său”, a declarat co-autor Daniel Kasen, profesor de fizică și astronomie la Universitatea din California-Berkeley .” Acest lucru ar face ca steaua să devină instabilă violent și să apară eruptii puternice și repetate.”  Autorii studiului au calculat că, înainte de prima explozie, steaua a fost de cel putin 50 de ori mai masiva decât Soarele (probabil și mai mare ).

„Aceste explozii erau de aștepat doar în universul timpuriu și ar fi trebuit să dispară astăzi”, a declarat co-autorul Andy Howell, liderul grupului LCO. „Este ca și cum ai găsi un dinozaur încă în viață. Dacă ați găsit unul, ați întreba dacă este într-adevăr un dinozaur. ”

Utilizând rețeaua globală de telescoape LCO, care este special creată pentru observații susținute, astronomii vor continua să monitorizeze iPTF14hls pentru modificări ale luminozității în timp.

„Nu am fi putut obține date despre iPTF14hls, care provoacă toate teoriile despre supernove existente, dacă nu ar fi existat rețeaua globală de telescoape”, a spus Arcavi. „Nu pot decât să aștept să văd ce vom mai găsi, continuând să ne uităm la cer, cu noile posibilități pe care le permite o astfel de configurație”, a precizat Andy Howell.

Toată această istorie ar mai putea fi și una din cele mai evidente manifestări ale unei civilizații extraterestre care se joacă cu energii pe care noi abia ni le putem închipui (n.a.)

Surse:

SIGLĂ