Pe data de 6 august a avut loc deschiderea celei de-a VI-a ediții a Salonului BD ,,Povești din București în benzi desenate” la Palatul Șuțu, Muzeul Municipiului București. Expoziția salonului este deschisă până la 30 septembrie. Ateliere BD pentru copii 17 august și 7, 14 septembrie, ora 10-12. În luna septembrie vor avea loc prezentări de abume bd.
Salonul BD – „Povești din București în Benzi Desenate” a fost inițiat în anul 2014 de dr. Adrian Majuru, managerul Muzeului Municipiului București și Mihai I. Grăjdeanu, autor de benzi desenate.
Vernisajul expoziției de BD
Vernisajul expoziției de bandă desenată și premierea elevilor intrați în concursul Comics Didactic au marcat deschiderea oficială a Salonului BD Povești din București ediția a VI-a, alături de maestrul Valentin Tanase , Serban Andreescu, Vali Ivan, Grajdeanu Mihai si Alin Teodor.
Marele Premiu revine în acest an elevei APOSTOL DIANA de la Colegiul Național „Gheorghe Șincai”, București. Banda desenată ,,Legenda lui Bucur” realizată în acuarelă.
Gheorghe Gheorghiu Dej și Nicolae Ceaușescu evadează și se îndreaptă spre București… Regele face declarații… Mircea Eliade îi condamnă pe comuniști… Jurnaliștii răpiți se întorc din Irak, iar ciobanul Bucur își adună oile, în timp ce o Pisică Pătrată se manifestă pe clădirile din București! – acestea ar fi doar câteva subiecte pe care vă invităm să le descoperiți, mai pe larg, la cea de-a VI-a ediție a Salonului BD – “Povești din București în Benzi Desenate”.
Considerată a 9-a artă, Banda Desenată “reprezintă un mijloc de comunicare pe cale grafică, alcătuită cu ajutorul imaginilor și, adeseori, a cuvintelor, în scopul de a ilustra un fir narativ” spune definiția. Dar pentru mulți dintre noi, reprezintă un alt mod de a descoperi o poveste, sau de a pătrunde într-un univers care ține atât de copilărie-adolescență cât și de maturitate, având în vedere că banda desenată, prin genurile sale, poate fi citită la orice vârstă.
Colegiul Național “Gheorghe Șincai” din București este invitatul special.
În cadrul vernisajului s-au decernat cele 3 premii ale concursului: Marele Premiu, Premiul pentru cea mai bună grafică și Premiul pentru cel mai bun scenariu.
Expoziția Salonului BD
Expoziția Salonului BD, cu peste 70 de planșe și 30 de autori, va fi deschisă până la finalul lunii septembrie. În weekend copiii sunt invitați la o serie de ateliere de benzi desenate, după cum urmează:
- Sâmbătă 3 august, 10.00-12.00 / Palatul Suțu
- Sâmbătă 10 august, 10.00-12.00 / Palatul Suțu
- Sâmbătă 17 august, 10.00-12.00 / Palatul Suțu
- Sâmbătă 14 septembrie, 10.00-12.00 / Palatul Suțu
Participarea la ateliere se face numai pe bază de înscrieri. Pentru înscrieri și detalii vă rugăm să trimiteți un e-mail către adresa educatie@muzeulbucurestiului.
Taxă participare: 10 lei/copil.
Atelierele sunt susținute de autorul de benzi desenate Mihai I. Grăjdeanu, invitat: artistul Alin Teodor în data de 3 și 10 august.
Salonul BD – “Povești din Bucuresti în Benzi Desenate” a fost inițiat în anul 2014 de dr. Adrian Majuru, managerul Muzeului Municipiului București și Mihai I. Grăjdeanu, autor de benzi desenate.
ATELIERE de BENZI DESENATE
Municipiului București organizează ATELIERE de BENZI DESENATE inspirate de expozițiile de bază ale muzeelor sale. Scopul acestor ateliere este atragerea copiilor și tinerilor către muzeele Capitalei și dezvoltarea creativității în rândul acestui segment de vârstă. Atelierele urmăresc să stimuleze aptitudinile pentru desen, copiii devenind mici artiști. Îndrumați de coordonatorii atelierelor, copiii realizează scurte povești în benzi desenate pornind de la obiectele expuse în expozițiile de bază ale muzeelor, participanții vizitând mai întâi aceste expoziții și apoi realizând o scurtă bandă desenată, pornind de fiecare dată de la obiectele și poveștile descoperite în muzeu.
„Nu știam că Aman știa să facă mobilă”, ne-a mărturisit Marius, un băiețel talentat care a participat la atelierul de la Muzeul Theodor Aman.
„Bufnițele și îngerii sunt preferații mei și aici sunt pictați pe pereți! Ce frumos!“ a exclamat Maria la atelierul desfășurat la Mzueul Frederick și Cecilia Cuțescu Storck.„Mie nu mi-e frică de fantome și chiar o să fac o poveste cu ele”, ne-a mărturisit Teodor la atelierul de bandă desenată de la Muzeul Victor Babeș.
Zilele de miercuri din această vară au fost în luna iulie, și sunt inclusiv în luna august dedicate întâlnilor în benzi desenate la muzeele componente ale MMB.
În program:
- 7 AUGUST – Muzeul George Severeanu (Str. Henri Coandă nr. 26)
- 14 AUGUST – Palatul Suțu ( Bd. I.C. Brătianu, nr. 2)
- 21 AUGUST – Colecția de Artă Ligia și Pompiliu Macovei (Str. 11 lunie, nr. 36-38).
Participarea la ateliere se face numai pe bază de înscrieri. Pentru înscrieri și detalii vă rugăm să trimiteți un e-mail către adresa educatie@
Dar pentru că de 6 ani, la Palatul Suțu au loc ateliere de bandă desenată în cadrul Școlii de vară, și în acest an iubitorii celei de-a 9-a arte se întâlnesc aici, în fiecare sâmbătă, descoperind mai întâi poveștile muzeului, pe care le transformă, mai apoi, în pagini de benzi desenate. Atelierele fac parte din cea de-a VI-a ediție a SALONULUI BD – „Povești din București în benzi desenate”. Cele mai reușite lucrări vor fi expuse în cadrul Salonului, deschis la parterul Palatului Suțu în perioada 1 august – 30 septembrie 2019, vernisajul fiind programat marți 6 august 2019, ora 19:00.
Programul atelierelor continuă astfel:
- Sâmbătă 10 august, 10.00-12.00 / Palatul Suțu
- Sâmbătă 17 august, 10.00-12.00 / Palatul Suțu
- Sâmbătă 14 septembrie, 10.00-12.00 / Palatul Suțu
Participarea la ateliere se face numai pe bază de înscriere. Pentru înscrieri și detalii vă rugăm să trimiteți un e-mail către adresa educatie@
Legenda Ciobanului Bucur
Anul acesta Marele Premiu a fost acordat elevei APOSTOL DIANA de la Colegiul Național „Gheorghe Șincai”, București pentru banda desenată ,,Legenda lui Bucur”, realizată în acuarelă.