Așa cum am amintit în numărul precedent, în mijlocul lunii mai s-a lansat o nouă misiune cu obiectivul de a studia un nou sistem de ghidare în spațiu, bazat pe emisiile în radiații X cosmice, pentru o poziționare corectă pe harta spațială cosmică. El se va desfășura pe Stația Spațială Internațională. Dar sunt și alte experimente în premieră.

(19 Feb. 2010) --- Backdropped by EarthÕs horizon and the blackness of space, the International Space Station is featured in this image photographed by an STS-130 crew member on space shuttle Endeavour after the station and shuttle began their post-undocking relative separation. Undocking of the two spacecraft occurred at 7:54 p.m. (EST) on Feb. 19, 2010.

Unul dintre acestea se numește Cold Atom Laboratory,  fiind un laborator dotat cu laseri și câmpuri magnetice, care va produce o temperatură mult mai apropiată de zero absolut  (de altfel imposibil de atins, de -273,15 grade C), deci mai joasă decât se poate produce pe Terra.

atomchip_0

Condițiile de imponderabilitate și vid înaintat vor putea face o răcire a atomilor din experiment mult mai coborâtă și mai stabilă, pentru a se studia materia într-o stare de agregare mai puțin cunoscută, numită Condensat Bose-Einstein .

CAL-instrument

Se speră într-o păstrare a temperaturii extreme un timp de până la zece secunde, care este imposibil de atins la nivelul  solului. Mișcările componentelor sunt mult încetinite, reacțiile atomice pot fi studiate mult mai în detaliu, având implicații asupra înțelegerii forțelor care acționează la scară microscopică dar și asupra gravitației și, de ce nu, a elaborării tehnologiei antigravitației.

super-photon-bose-einstein

Nu putem să ne abținem să nu facem o paralelă între acest experiment și  „carbonizarea criogenică” a lui Han Solo, mai ales de când s-a descoperit pe  planeta Mercur o imagine care amintește de acest concept  SF.

hansolo1

Surse: NASA, JPL, livescience, fooyoh.com,  Jan Klaers (University of Bonn).