Zygote de Neil Blomkamp

Zygote de Neil Blomkamp

Coșmarul pierderii identității este definit vizual de Zygote.

Identitatea genetica este ceea ce suntem. Suntem noi pentru că am primit o moștenire genetică, peste care se adaugă experiența trăirilor noastre, amprenta realității asupra ființei. Coșmarul apare atunci când am putea dispărea ca identitate, prin contopire cu alte identități. O contopire fizică și mentală. Cu atât mai mult, atunci când contopirea este orchestrată de o entitate extraterestră.

Zygote exploatează o astfel de ipoteză. Într-un mediu claustrofobil, creat de o exploatare minieră lângă Cercul Polar, un intrus extraterestru anihilează personalul stației, rând pe rând, prin contopire cu propria sa ființă. Mai rămân două personaje: un membru al echipei de pază și un simbiot, o ființă sintetică. Cei doi încearcă să scape de coșmarul anihilării, luptând cu ultimele puteri.

Zygote este un fel de „The Thing”, reinterpretat într-un alt registru, dus spre grotesc vizual. Similitudinile sunt clare:

  • mediul izolat și în același timp claustrofobic
  • un număr limitat de personaje
  • invazia extraterestrului cu abilități de mimetism/contopire genetică
  • lupta pentru supraviețuire

Acestea sunt similitudinile, mai departe te las să vezi diferențele și originalitatea lui Neil Blomkamp, din acest scurt metraj. De notat este prezența unei actrițe care a jucat în câteva filme SF (War of the Worlds, Push): Dakota Fanning , și a lui Jose Pablo Cantillo, pe care l-ați văzut în Elysium și Chappie, două filme de același Blomkamp.

Titlu: Zygote
Producție: Canada, 2017
Regia și scenariul: Neill Bloomkamp
Distribuția: Dakota Fanning, Jose Pablo Cantillo
Filmul: https://www.youtube.com/watch?v=pKWB-MVJ4sQ
IMDB: http://www.imdb.com/title/tt6990734/?ref_=nm_knf_i4