Shaun of the Dead, afișul filmului.

Shaun of the Dead, afișul filmului.

Când auzi că un film cu zombi este recomandat pentru studiu, în anul unu la Cambridge School of Art, secţia Film and Television Production, atunci e cazul să iei aminte!

Shaun of the Dead mi-a fost recomandat de fiica mea 🙂 , care l-a primit ca film de analizat pentru un eseu. E film britanic, cu personaje britanice, cu umor britanic… şi e cu zombi. Dar parcă am mai spus asta.

În primul rând, ce înseamnă „Shaun”? Am căutat în dicţionar, nu apare. Săpând mai adânc, am ajuns la urbandictionary.com, unde am găsit explicaţia: „o persoană extraordinară, pe care nu o vei uita niciodată”. Asta da definiţie pentru un zombi!

Filmul în sine, dacă vrei să-i pun o etichetă, este „comedie neagră cu tușe romantice.” Destul de ciudat, nu? Ar trebui să te facă și mai curios. Adevărul este ca, pentru a gusta filmul, trebuie să-ți placă umorul britanic. Dacă ești imun la el, dacă „Monty Python” nu îți spune mare lucru (în niciun caz nu e vorba de un documentar despre pitonii de munte!), atunci, probabil că filmul o să te plictisească de la început.

Pe de altă parte, dacă ești fanul serialelor de comedie englezești și vrei să vezi o struțo-cămilă cinematografică, este filmul pentru tine.  La acest film nu știi ce să faci: îți vine să râzi, dar parcă nu e O.K., apoi te pufnește hohotitul și te întrebi dacă această reacție este normală, ținând seama de scena vizionată. Un film care reușește să-ți stârnească asemenea sentimente antagoniste este, zic eu, un film bun.

Finalul… ce să zic, e unul dintre cele mai reușite finaluri de la filmele cu zombi. Chiar mă întrebam, cum se va termina această călătorie comică, dar să anticipez că prietenul cel mai bun al personajului principal din film, transformat în zombi, va deveni animalul de companie al acestuia, asta m-a dat pe spate!

Și ca să întind și mai mult coarda, îl poți vedea în acest film, într-un rol secundar, pe Martin Freeman, atât de popularul actor pe care l-ai văzut în The Hobbit și Sherlock.

 

Shaun of the Dead (co-producție Franța, Marea Britanie), 2004
Regia: Edgar Wright
Scenariu:   Edgar Wright, Simon Pegg
Distribuția:  Simon Pegg, Nick Frost, Kate Ashfield, Lucy Davis
IMDB: http://www.imdb.com/title/tt0365748/
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=yfDUv3ZjH2k