DeepMind, inteligența artificială creată de compania Alphabet, deținută de Google, a început să învețe singură, a câștigat la jocul Go în fața campionului mondial și poate imita vocea umană.

Recent, oamenii de știință și-au dat seama că DeepMind nu a învățat să coopereze și că adoptă strategii agresive, atunci când intuiește că va pierde. Astfel, inteligența artificială face tot posibilul să câștige. Testul efectiv, care a demonstrat acest lucru, este un joc în care doi agenți DeepMind culegeau mere. Când fructele s-au împuținat, cei doi agenți nu au mai colaborat. Precum în filmele Star Wars, cei doi actori ai jocului s-au luptat între ei cu lasere.

„DeepMind a demonstrat că are un comportament asemănator celui uman atunci când a devenit agresiv pentru a câștiga”, a declarat Joel Leibo, unul dintre oamenii de știință implicați în proiect.

Concluzia testelor este îngrijorătoare pentru cercetători, care se tem că la un moment dat inteligența artificială ar putea scăpa de sub control (vezi plot-ul din seria Terminator sau robotul lui Isaac Asimov).

Dispunând de o rețea neurală vastă și de o mare bază de date, DeepMind poate învăța combinand memoria externă cu rețeaua neurală.

Sursa: yoda.ro