Oamenii de știință din cadrul International Centre for Radio Astronomy Research (ICRAR) din vestul Australiei au realizat un studiu de analiză a unui număr de peste 11.000 de galaxii. Cercetătorii au constatat că unele din acestea sunt distruse de un fenomen misterios, prin care gazul din galaxii este eliminat. Acest fenomen are drept consecință incapacitatea de formare a noi stele.

Concluzia studiului este că acest fenomen este produs de materia întunecată (dark matter), care formează, după spusele specialiștilor, circa 27% din întregul univers.

„În timpul existenței lor, galaxiile pot cădea în halouri de materia întunecată de mărimi diferite, de la echivalentul masei galaxiei Calea Lactee la altele de mii de ori mai mari”, a declarat în articolul publicat Toby Brown, cercetător.

Pe măsură ce galaxiile cad prin halourile imense, plasma intergalactică supraîncălzită dintre ele înlătură gazul  printr-un proces foarte rapid, denumit ram-pressure stripping. Acest proces se poate întâmpla și la grupuri mai mici de galaxii, cu materia întunecată mai puțină.

Studiul galaxiilor cu ajutorul Sloan Digital Sky Survey, un instrument de mapare a Universului, a fost publicat de echipa de cercetători  în Monthly Notices of the Royal Astronomical Society în 17 ianuarie 2017.

Sursa foto: gizmodo.com