Galaxia imaginarului a reprezentat, pentru mine, de la început, un proiect de suflet.

Începută ca un podcast cu baza pe Internet, structurată într-un format de emisiune radio de 50 de minute, Galaxia imaginarului a pornit din dorința de a produce o emisiune care să ofere o alternativă la extraordinarul proiect (acum practic sucombat) care a fost Exploratorii lumii de mâine.

Deși acum Exploratorii lumii de mâine este doar o rubrică de câteva minute într-o emisiune radio care nu are (aproape) nimic cu SF-ul, la origini a fost nava amiral (și singura, de altfel) care a dus stindardul S.F. pe undele ultrascurte. A fost un fenomen extraordinar, care a dispărut încet-încet, odată cu uzura vârstei și bolii ultimului său căpitan, regretatul Ștefan Ghidoveanu.

Inspirată din Exploratorii lumii de mâine, dar având o altă filosofie, Galaxia imaginarului a vrut să fie un contrapunct:

  • o emisiune care să găzduiască rubrici animate de voci distincte (fiecare rubrică ar fi avut alt redactor);
  • fiecare emisiune este axată pe teme importante din SF&F.

Aceste două elemente o despărțeau din start de Exploratorii lumii de mâine. Lucrurile au mers destul de bine câteva emisiuni, apoi conceptul „fiecare rubrică cu redactorul ei” a sucombat din lipsa unei echipe „de cursa lunga”. Oamenii care au contribuit la emisiune au fost oameni foarte capabili, dar oamenii capabili sunt ocupați. Cu timpul, contribuțiile lor au fost tot mai rare, până la punctul în care emisiunea a fost făcută de mine și 1-2 colaboratori.

Mai mult, eu însumi fiind copleșit de o lipsă de timp cronică și de lucruri „urgente și importante” care îmi solicitau de fiecare dată atenția, am sfârșit prin alocarea unui timp tot mai redus pentru acest proiect. Ca atare, emisiunile au început să fie tot mai rare.

Astăzi se întamplă un lucru deosebit: Dl. Cornel Secu transmite mai departe „producția” revistei Helion Online, unei echipe noi, din care fac parte. Acest lucru înseamnă o presiune și mai mare pe rezerva de timp extrem de redusă pe care o am. Totuși, nu vreau să renunț la acest proiect de suflet care este Galaxia imaginarului.

Singura soluție pe care am găsit-o a fost aceea de a îngloba emisiunea în cadrul revistei online și de a-i da o formă nouă.

Voi încerca să fiu prezent la cât mai multe manifestări S.F., pentru a lua interviuri și a discuta cu autori și oameni din fandom. Aceste înregistrări vor sta la baza emisiunii și, în măsura în care am timp, o să storc acele 5-6 ore, de care am nevoie pentru a creea o emisiune tematică (asta în cazul în care vor exista colaboratori binevoitori care să contribuie cu materiale pentru rubricile emisiunii).

De aceea tu, ascultătorule, rogu-te să fii indulgent cu mine. Vor fi situații în care Galaxia imaginarului va fi alcatuită doar dintr-o colecție de înregistrări disparate, legate de un eveniment sau, dacă am timp și colaboratori, vor fi ediții complet conturate, pe o temă dată din SF&F. Indiferent care va fi cazul, mă voi strădui ca o dată cu aparița Helionului Online să fie și o ediție din emisiune.

Pentru această ediție ți-am pregătit ultima emisiune întreagă, de acum mai bine un an, din septembrie 2015.

Ne auzim la următorul număr din Helion Online!

Cu drag,
Darius Hupov