NASA lucrează deja la primele teste care să dovedească posibilitatea de a călători mai rapid decât viteza luminii. Una dintre soluțiile la care oamenii de știință s-au gândit, ar fi aceea de a plasa o ambarcațiune într-un spațiu care se mișcă mai repede decât viteza luminii. Prin urmare, ambarcațiunea în sine nu ar trebui să se deplaseze cu viteza luminii, ci spațiul care cuprinde nava ar fi în mișcare mai repede decât nava ar putea zbura, păstrând toată materia navei închegată. Acest principiu se numește viteză superluminică, metrica Alcubierre sau Unitatea Warp și este un model matematic speculativ de spațiu-timp, care prezintă caracteristici ce amintesc de unitatea Warp fictivă din Star Trek. Cu ajutorul acestei unități Warp se poate călători mai repede decât lumina, deși nu într-un sens local.

Prin crearea unei „bule warp”, care extinde spațiul de pe o parte a navei spațiale și îl contractă pe cealaltă parte, nava va fi împinsă de Pământ și trasă spre o stea îndepărtată din spațiu-timp. Acest concept a fost ilustrat recent de matematicienii James Hill și Barry Cox de la Universitatea Adelaide.

Alte zvonuri privind descoeprirea unei modalități de a călători mai repede decât viteza luminii spun că NASA lucreză la propulsia electromagnetică.

Teoretic, tehnologia ar putea permite atingerea unor viteze apropiate de viteza luminii sau chiar mai mari. Laboratoarele Eagleworks ale NASA au publicat de curând primele rezultate, dovedind că sistemul ar funcționa. Următorul pas ar fi ca propulsia EM să fie testată în cosmos.