Foto: www.universetoday.com

O echipă de cercetători din Statele Unite și Canada a investigat potențialul unei noi definiții a „planetei” și, recent, a publicat un studiu legat de acest subiect, în „The Planetary Science Journal”. Studiul are potențialul de a contesta definiția de lungă durată prezentată de Uniunea Astronomică Internațională (IAU), care a stabilit Rezoluția B5, în 2006, ceea ce a dus la retrogradarea lui Pluto de la „planetă” la „planetă pitică”.

Cu sediul la Paris, Franța, IAU a fost înființată la 28 iulie 1919, la Bruxelles, Belgia, cu scopul de a promova și îmbunătăți toate aspectele astronomiei, inclusiv cercetarea științifică, sensibilizarea publicului și educația globală. În mai 2024, IAU era compusă din 92 de țări, iar de-a lungul timpului a organizat 32 de Adunări Generale cu scopul de a stabili un protocol științific sau, în cazul planetelor, să ofere o nouă definiție planetelor, ceea ce a realizat în timpul celei de-a XXVI-a Adunări Generale din 2006. Exemple de rezoluții mai recente includ protecția radioastronomiei împotriva interferențelor radio și progrese în astronomia ultravioletă, ambele la cea de-a XXXI-a Adunare Generală din 2021.

Referitor la retrogradarea lui Pluto de la „planetă”, la „planetă pitică”, Dr. Jean-Luc Margot, profesor la Departamentul de Științele Pământului, Planetare și Spațiale de la Universitatea din California, Los Angeles, a spus pentru publicația on-line universetoday.com: „Rezoluția IAU B5 este problematică – este vagă și exclude exoplanetele – și problemele nu vor dispărea de la sine. Comunitatea noastră și publicul merită definiții mai bune pentru termeni astrofizici atât de importanți precum «planetă» și «satelit». Am avut la dispoziție 18 ani pentru a identifica problemele și a analiza posibile căi de urmat. Există motive întemeiate să credem că suntem mai bine echipați în 2024 decât în 2006 pentru a produce un rezultat bun”.

Conform Rezoluției B5 a IAU, definiția actuală a unei planete este următoarea:

-se află pe orbită în jurul Soarelui,

-are suficientă masă pentru a fi în echilibru hidrostatic (formă aproape rotundă), -a „curățat vecinătatea” orbitei sale.

Din păcate, acest lucru a dus la retrogradarea lui Pluto, deoarece nu îndeplinea criteriul al treilea din definiție. În plus, Rezoluția IAU B5 se limitează la planetele din sistemul nostru solar, în special referitoare la planetele care orbitează o singură stea. În schimb, aproximativ 50 de exoplanete au fost confirmate că orbitează o stea într-un sistem binar (de două stele). Prin urmare, o nouă definiție a IAU care include exoplanetele ar putea ajuta la stabilirea unui cadru mai bun pentru planetele din cosmos.

Echipa cercetătorilor propune o nouă definiție a planetelor, ținând cont ca aceasta să fie aliniată recomandărilor IAU, dar echipa examinează și potențialele dificultăți legate de aceste recomandări. Propunerea este mai simplă, bazată pe masă și evită unele dificultăți.

O planetă este un corp ceresc care orbitează în jurul uneia sau mai multor stele, pitice brune sau rămășițe stelare, are o greutate mai mare de 1023 kg și este mai puțin masivă decât 13 mase Jupiter (2,5 × 1028 kg).

Nouă definiție a planetei ar putea oferi un cadru mai bun pentru identificarea și caracterizarea exoplanetelor și a sateliților lor respectivi (exoluni) pe măsură oamenii de știință vor continua să exploreze cosmosul, iar studiul despre care am amintit mai sus ar putea ajuta la stabilirea acestui cadru prin dezvoltarea unei abordări cantitative pentru definirea planetelor și a sateliților atât în ​​sistemul nostru solar, cât și dincolo de acesta, care ar putea ajuta la modelarea înțelegerii noastre despre Univers și locul nostru în el. În plus, utilizarea matematicii pentru a stabili o nouă definiție ar putea elimina, de asemenea, orice subiectivitate din definirea planetelor.

Rămâne ca în viitor să vedem dacă această nouă definiție propusă va deveni una oficială, înlocuind-o pe cea actuală și cum va ajuta această nouă definiție oamenii de știință să înțeleagă mai bine planetele și exoplanetele.