Festivalul Medieval din Timișoara a ajuns la ediția a VI-a organizat de Muzeul Național al Banatului împreună cu Consiliul Județean Timiș.
Ca în fiecare an, la poalele castelului Huniade s-au adăpostit zeci de trupe de reconstituire istorică pentru a forma împreună prin activități de tot felul festivalul medieval din Banatul de pustă.
Timp de 3 zile au avut loc la Timișoara zilele medievale ale Castelului Huniade, cu un program încărcat ce a constat în reconstituirea unor meșteșuguri precum broderia, prelucrarea artizanatelor din metal, muzica, luptele și ospățul.
Taberele de reconstituire istorică adunate din toată România dar și de peste granițe, din Slovacia sau Ungaria, s-au întrunit vineri la parada medievală care deschide în fiecare an cele 3 zile festive de sărbătoare castelană.
Anul acesta, 2024, evenimentul a început în 19 iulie și s-a încheiat în 21 iulie. Trupele au defilat pornind de la Castelul Huniade, și-au croit drum prin Piața Libertății conduși de către pricepuții trubaduri în muzică și cânturi vechi, apoi, după ce au prezentat un moment în Piața Unirii s-au reîntors la umbra zidurilor castelane.
Parada participanților a oferit „cavaleri în armură, pe armăsari dichisiți cu podoabe și țesături scumpe; războinici nomazi din stepele Răsăritului, arcași și lăncieri destoinici, pe cai mărunți și iuți; mercenari pedeștri, cu halebarde și tunuri de mână, tocmiți de Ioan de Hunedoara din întreaga Europă Centrală; trimiși ai Scaunului Papal; războinici aleși, din diferite perioade ale Evului Mediu, de la varegii secolului al X-lea, până la soldații grei timurizi, vitejii maghiari ai Cetăților de Margine sau ostașii otomani”, după cum aflăm direct din descrierea evenimentului de pe rețelele de socializare.
Mai jos veți găsi lista cu participanții reconsituirilor istorice:
Compania Dragonului (Transilvania); Vulturii din Țara Călatei (Cluj); Teutonii Transilvaniei (Mediaș); Compania Grifonului de Aur (Oradea); Straja Cetății Mediaș; Compania Ursului Brun (București); Societas Falconis (Sibiu); Nokors (București); Eyalet-ul de Timișoara; Asociația Losonczy István (Timișoara); Hrafnabroethr (Timișoara); Teokratos (Slovacia); Kolozsvári Holló (Cluj); Karaván; Medieval Art – tabăra copiilor; Viatores Festivi; Cimpoierii din Transilvania; Truverii (București); Peregrinii (Timișoara); Deep6 Project (Timișoara)
Viatores Festivi, Truverii, Peregrinii sau Cimpoierii din Transilvania, trupe cu renume deja în cercurile de formație de muzică medievală ce-au încântat urechile spectatorilor timp de trei zile. Aceștia au oferit spectacole pe aleile castelului, pe scena frumos amenajată sau chiar în timpul periculoaselor turniruri și lupte medievale.
Din cimpoaie, tobe, fluiere și instrumente cu coarde au răsunat muzici precum „Cantigas di Santa Maria” de Alfonso al X-lea sau „Libre Vermell de Montserrat”, dar și cântând tarantelle și pizzica din Sudul Italiei, dansuri din Estonia, povești de dragoste occitane, bretone și legende scandinave. Nici melodiile precum „Herr Mannelig” sau „Üç kız bir ana” nu au lipsit din incinta taberelor.
Sâmbătă, au avut loc evenimentele „Marele Turnir al Castelului Huniade, Fiare din Beci – Legende din oțel – prezentare interactivă de săbii și spade istorice originale, Startul întrecerilor pentru public – Concurs de ținute cu temă medievală, Treasure Hunt, Eyalet-ul de Timișoara și Asociația Losonczy István – Raiduri și bătălii în Ținuturile de Margine”, seara culminand cu „Turnirul menestrelilor. Un spectacol live de improvizație muzicală în care trubadurii sosiți la castel pentru festivitățile nobiliare s-au «înfruntat» pe scenă cu «arme» frumos sunătoare – vechi instrumente muzicale purtate la curțile castelanilor, dar și în taberele oștenilor”. La acestă provocare au participat „peregrini și truveri, cimpoieri și viatores, cu toții sosiți din colbul Evului Mediu la Festivalul Castelului Huniade”
Desigur, am menționat doar o parte din pletora evenimentelor desfășurate acestea putând fi urmărite în întregime direct în evenimentul dedicat de pe rețelele sociale.
Un eveniment grozav ce a atras atât un public român cât și unul străin din ce în ce mai numeros de la an la an și care poate sta ca unul din pilonii reprezentativi ai festivalurilor de reconstituire istorică din România și Europa de Est.
Concluzia festivalului este bineînțeles alcătuită din cele câteva poze oferite de Cornel Seracin și Marius Dimcea.