Afisul filmului "Spațiul dintre noi"

Afisul filmului Spațiul dintre noi

Space between us este un film SF de o factură deosebită. Dacă ar fi să definesc un subgen, i-aș zice „SF de familie”, adică un film care poate fi urmărit de întreaga familie. Desigur, cârcotașii ar putea spune că el poate fi încadrat și la secțiunea „adolescenți” sau „young adult”, cum zic anglo-saxonii. Nu duc mai departe discuția înainte de a spune mai multe despre film.

Dacă ar fi să scriu un „elevator pitch”, adică o frază scurtă care să definească povestea filmului, și să fie cât mai de impact, acesta ar fi : „Un  tânăr extraterestru uman (!) își descoperă originile și găsește iubirea pe Pământ.” Fraza este suficient de ermetică pentru a nu da la iveală povestea filmului și a-ți eleva curiozitatea. Mai mult, ea face un deserviciu filmului, care este mult mai complex decât atât: este un film care s-ar vrea (întru-câtva) activist, legat de tema distrugerii Pământului și salvarea speciei prin exodul umanității pe alte planete, este o poveste cu exploratori și colonizatori pe Marte, este o poveste despre pasiunea de-o viață și despre drama părintelui (adoptiv sau biologic). Toate acestea pe lângă cele două teme enunțate mai înainte.

Filmul are contribuția foarte importantă a rolului secundar făcut de Garry Oldman, un actor suficient de mare ca să joace exemplar și într-un film de miză mai mică, așa cum este „Spațiul dintre noi”. El dă greutate personajului, prin jocul său de mare clasă, ridicându-l din planul secund direct în fața spectatorului. Este bine secondat de Asa Butterfield, un actor bine ales, pe care probabil l-ai văzut în alte roluri excelente, din „Jocul lui Ender” și „Băiatul în pijama dungată„, ambele filme care merită vizionate (primul pentru că e un SF după o capodoperă a literaturii de gen, al doilea pentru că e un film excelent). Doar aceste informații ar fi suficiente ca să te incite la o seară de film cu această peliculă.

Pentru a nu lăuda prea mult filmul care este, în esentă, un film cu o poveste ancorată puternic în SF (colonizarea spațială), nu pot să nu aduc în față un aspect care m-a deranjat, legat de adevărul științific: toate scenele în care protatoniștii filmului discută cu nonșalantă prin dialog text sau video, între Pământ și Marte,  de parcă s-ar afla la distanțe de câteva mii de kilometri depărtare. Să nu uităm că semnalului electromagnetic îi trebuie 14 minute în medie (în cazul sondei marțiene Curiosity), cu timpi minim și maxim de 4 respectiv 24 de minute, pentru a traversa spațiu dintre cele două planete. În niciun caz nu poți purta un chat, de aici, de pe Terra, în timp real, cu un astronaut pe Marte, cum vedem în film.

Dacă reușești să treci peste acest element „minor”, îți rămâne restul filmului care, cum spuneam, poate fi un excelent mod de a petrece timp împreună cu familia, într-o seară de duminică, pentru că întreaga poveste nu ridică probleme filosofice incomprehensibile sau scene de acțiune violente, cum vezi în multe filme SF. Un film agreabil, relaxant, lucru rar întâlnit la o peliculă de gen.

Titlu Original: „The Space Between Us” (Spațiul dintre noi)
Producție: SUA
Regia: Peter Chelsom
Scenariu: Allan Loeb , Stewart Schill poveste) |
Actori: Gary Oldman, Asa Butterfield, Carla Gugino
Imdb: https://www.imdb.com/title/tt3922818/