Am aflat de Operation Avalanche într-o listă de filme propuse de imdb.com având ca subiect NASA. Părea interesant, era vorba de o conspirație bine cunoscută celor care consumă așa ceva și, în plus, era despre explorarea spațială. Cu alte cuvinte, de ce să nu văd filmul?
Am plecat „la drum” cu anumite așteptări, care mi-au fost spulberate pe măsură ce filmul înainta. M-am trezit într-un gen cinematografic inedit, într-un experiment pe care ți-l propun și ție, deși nu e, propriu-zis, un film SF.
Dacă îți plac filmele cu conspirații, sau cele legate de NASA, cu siguranță îl vei gusta. Povestea este cea legată de tema pe care probabil ai găsit-o pe internet, din greșeală: americanii nu au debarcat pe Lună, întreaga aselenizare a fost „fake news”, cum s-ar spune astăzi, o filmare realizată în studiourile de pe Pământ, cu colaborarea lui Stanley Kubrick, cel care exact în aceiași perioadă regiza capodopera 2001: O odisee a spațiului.
Dacă ești cinefil înrăit, probabil că această poveste îți amintește de Capricorne One, un film făcut pe exact același calapod, doar că în loc de „Lună”, se pune „Marte”. Acela este un film interesant, făcut în registru serios, care instantaneu după lansarea sa (1977) a devenit un element care a fost recrutat pentru a susține teoria de mai sus, în ochii conspiraționiștilor. Nu poți să nu ții seama că această teorie a fost lansată în 1976, odată cu apariția cărții „We Never Went to the Moon: America’s Thirty Billion Dollar Swindle” de Bill Kaysing, iar filmul a apărut „din întâmplare” anul următor.
Filmul de mai sus îl văzusem în adolescență și m-a impresionat foarte mult, de acolo plecau toate preconcepțiile mele, înainte de vizionarea Operațiunii Avalanșa. În locul unui film artistic „clasic”, mi-a fost servit un film din genul mokumentary, ceva de genul Borat, dar pe un registru glisat spre dramă. Filmul a fost realizat (parțial) la NASA, care a dat acceptul pentru filmarea unui documentar realizat de studenți (!), nicidecum pentru ce a fost de fapt. S-au folosit la greu pelicule din patrimoniul public și pelicule scoase „de la secret” cu ajutorul unei legi americane de desecretizare (Freedom Information Act). De asemenea, s-a filmat în locații și în studio. A ieșit un hibrid definit de subgenul „filmul găsit” , cu aromă de thriller conspiraționist.
Filmul este alert, te ține „în priză” și, cel mai important, este atât de bine făcut, încât nu poți să-ți dai seama care din secvențe au fost filmate „în studio”, după tipicul clasic al fimului artistic, și care sunt filmate cu personaje reale, ce nu știu că vor face parte dintr-un film „artistic” (pentru că au fost informate despre filmarea unui documentar…).
Pe unii ar putea să-i deranjeze stilul imaginii cinematografice, filmat din mână, cu aspect vizual de cameră cu peliculă, când pe format de ecran lat, când pe format 4:3. De cele mai multe ori camera este în căutarea focalizării, iar secvențele de acțiune sunt excesiv de dinamice, în ceea ce privește mișcarea camerei în raport cu cadrul. Toate aceste elemente adaugă un plus sentimentului de veridicitate, de film brut, de „peliculă găsită”.
Dacă îți place cinematograful de graniță, acesta este un film pentru tine. De asemenea, este un film pentru cei care gustă poveștile cu spioni. Până la urmă este un film deosebit, care cred că nu are un public de mijloc: ori îl savurezi, ori te inervează la culme. Ce zici, te bagi?
Titlul original: „Operation Avalanche” (Operațiunea Avalanșa), 2016,
Producție: SUA
Regizor: Matt Johnson
Scenariul: Josh Boles, Matt Johnson
Actori: Matt Johnson, Owen Williams, Andrew Appelle
Imdb: https://www.imdb.com/title/tt3776826