O furie creativă caracterizează lumea F-SF românească. Am simțit acest lucru la autori precum Dănuț Ungureanu, Marian Truță, Daniel Timariu, Lucian-Dragoș Bogdan, Cătălina Fometici, Florin Giurcă, Dan Doboș, Teodora Matei, Anamaria Ionescu, Ciprian-Ionuț Baciu, Miloș Dumbraci, Silviu Genescu, Alex Lamba sau Aurel Cărășel. Și Mircea Opriță își continuă proiectele și a anunțat unele noi. Nu sunt doar autori de F-SF, dar gravitează aproape, oameni prezenți la diversele întruniri ale anului 2018. Pentru că despre anul scriitoricesc este vorba. Nu s-a încheiat, dar primele idei de bilanț există. Cea mai importantă realizare (ca să-i spun așa!) o reprezintă tocmai această poftă de scris a autorilor menționați. Poate mai sunt și alții, ceea ce este un lucru bun. Prezenți în volume proprii, cu unele scrise în colaborare, precum și cu texte în diverse culegeri și antologiii, scriitori F-SF români arată că au oase de prozatori, că nu scriu la întâmplare și că au o activitate structurată. Dincolo de scrisul efectiv, ei sunt prezenți adesea la întâlnirile cu cititorii, provocând și stimulând aceste activități. Este un lucru foarte important să scrii, dar la fel de important este să te promovezi, să-ți vezi publicul, să ți-l apropii, să câștigi om cu om, cu eforturi îndelungate, uneori cu rezultate contradictorii: deoarece întâi trebuie să convingi pe cineva să citească, apoi să te citească pe tine (desigur, după ce a cumpărat cartea!).
Iar o doua reușită a anului F-SF 2018 aceasta mi se pare: numărul mare de întâlniri cu cititorii, cu participarea unor autori diverși. Nu am ajuns la toate, dar știu că am alergat foarte mult. Am început cu un foarte bun Final Frontier la București, urmat de Bookfest Timișoara, unde am marcat o premieră: un stand comun cu Lucian-Dragoș Bogdan, Cătălina Fometici și Daniel Timariu. În mai, la Sesiunea Helion și la Conferința Internațională Helion a fost momentul când am dovedit, mai bine ca altădată, că avem teoreticieni în domeniul science fiction (al ficțiunii speculative), racordându-ne, cu un oarecare (dar nu foarte mare!) efort, curentului investigativ european, cu contribuții teoretice apreciate de oaspeții noștri de la universități importante din Europa și din țară.
Ne-am regăsit cu editorul Bogdan Hrib și editura Tritonic la Cluj-Napoca, Arad, Deva, Târgu Mureș, Râșnov sau Oradea. Ardealul ne priește, iar aici numărul cititorilor noștri este în creștere. Am fost și la Lugoj, într-o după-amiază de vară superbă, pentru ca începutul toamnei să ne găsească la RomCon Reșița, plăcut, divers și bine făcut de Cornel Secu. Părea că vânzoleala se va domoli după târgul Gaudeamus din noiembrie, unde a fost din nou un festival de lansări și prilej de întâlnire cu mulți cunoscuți din țară, nu doar din București. Aceste deplasări nu au fost deloc ușoare, nu peste tot a dat lumea năvală, deși la câteva publicul (și cumpărătorii!) au fost în număr mare. Însă toate au fost deosebite, prilejuind dialoguri incitante.
Rămăsesem însă datori Timișoarei, unde avem cititori devotați, întâlnirile cu ei fiind mereu stimulative. Iar provocarea a venit, două întâlniri fiind programate cu publicul timișorean în 13 decembrie. La ora 15, la Universitatea de Vest, prioritate vor avea cărțile academice de la editura Tritonic, mai ales cele ale tânărului politolog Emanuel Copilaș. De la ora 17,30, ne revedem cu Bogdan Hrib și cu autorii de ficțiune la Librăria Esotera, spațiu despre care am încredere că va deveni o casă a autorilor Tritonic și a ficțiunii speculative pentru lung timp. Vom fi împreună aici cu Daniel Timariu, Cătălina Fometici, Ciprian-Ionuț Baciu, Cristian Vicol și toți prietenii noștri, sub privirea și sub comanda infatigabilului, irepresibilului și inclasificabilului Marcel Tolcea.