1024px-Harlan_Ellison_at_the_LA_Press_Club_19860712Harlan Ellison (n. 27 mai 1934 – d. 27 iunie 2018) a fost un scriitor american de literatură science-fiction, care s-a remarcat în anii 70 ai secolului XX ca un promotor al genului New Wave – speculative fiction. A fost un scriitor prolific, publicând peste 1.800 de povestiri SF, nuvele, eseuri, teatru, scenarii, articole critice și altele. A semnat scenarii pentru serialul Star Trek, a fost consultant la serialul Babylon 5, Zona crepusculara și The Sixth Sense. În 1975 nuvela sa postapocaliptică A Boy and His Dog, a fost ecranizată de L.Q. Jones și a avut parte de o bună primire.

Harlan Ellison a câștigat numeroase premii atât ca autor, cât și ca scenarist. Printre ele opt premii Hugo și încă unul pentru munca sa de coscenarist la filmul A Boy and His Dog, patru premii Nebula, cinci Bram Stoker, și altele: Locus, Saturn, Georges Melies Fantasy Film, Edgar Allan Poe, British Science Fiction, British Fantasy. Ellison a fost un scriitor iubit de cititorii de povestiri din toată lumea.

harlan-ellison-viziuni-periculoasePovestiri scrise de Harlan Ellison au fost traduse și în limba română, fiind publicate în diverse reviste. În anul 2013 editura Trei a publicat volumul Viziuni periculoase (traducători: Laura Bocancios, Silviu Genescu, Ana-Veronica Mircea, Mihai-Dan Pavelescu), o colecție de povestiri SF a cărei antologator a fost Harlan Ellison. În original Dangerous Visions, a fost publicată în 1967, fiind urmată în 1972 de Again, Dangerous Visions. Ambele volume vor primit premiul Hugo, iar Again… și premiul Locus.

De pe site-ul editurii: Prozele acestea au fost într-adevăr periculoase pentru vremea lor şi majoritatea s-au dovedit cu mult înaintea epocii, păstrându-şi forţa de extindere a orizonturilor literare. Unele sunt de-a dreptul şocante: de exemplu, cele scrise de Miriam Allen deFord, Robert Bloch sau Carol Emshwiller. Altele sunt bizare şi în acelaşi timp vizionare: ca povestirile semnate de Brian W. Aldiss, Larry Eisenberg şi Norman Spinrad. Iar altele conţin comentariul social subtil şi drama umană, pe care visează să le scrie majoritatea autorilor de SF, îndeosebi textele lui Frederick Pohl şi Howard Rodman.