Spectacol-lectură cu muzică originală live și proiecții video

Actorul Vlad Ivanov – lectură

Alin Zăbrăuțeanu – compoziție, instrumente electronice

Radu Rădescu – concept, scenariu original,  scenografie vizuală

Monumentul Laika, Moscova

În 3 noiembrie 2024 s-au împlinit 67 de ani de la primul zbor pe orbita Pământului a unui satelit cu pasager, cățelușa Laika, la bordul lui Sputnik-2. La fel ca Sputnik-1, lansat cu o lună mai devreme, această serie de misiuni spațiale au fost opera unei minți geniale, creatorul întregului program spațial sovietic, la acea vreme mereu cu un pas înaintea rivalilor americani. Numele lui este Serghei Koroliov, dar acesta nu a fost cunoscut publicului decât după moartea sa, în 1966, știută fiind politica URSS de apărare cu orice preț a secretelor militare și nu numai, în plin Război Rece.

 

Serghei Koroliov

Scenariul acestui spectacol-lectură este construit pe modelul monodramei alternative, în care se împletesc vocile celor doi eroi ai povestirii, inginerul Koroliov și cățelușa Laika. Treptat, în narațiune își fac loc relatări ale unor fapte, întâmplări și senzații trăite, introspecții, confesiuni și meditații din universul intim al celor două personaje, în cele mai cunoscute sau mai puțin cunoscute repere din odiseea spațială sovietică. Astfel, protagoniștii spectacolului își povestesc, pe rând, viața la persoana întâi, punând alături, nu neapărat într-o ordine cronologică, amintiri, impresii, dialoguri și frânturi de realitate sau de autoficțiune, toate acestea fiind însoțite de muzică originală live și proiecții video de arhivă, care potențează momentele esențiale străbătute pe parcurs de către cele două personaje.

 

Prin cuvânt, muzică și imagine, se construiesc pas cu pas semnificațiile emoționale și reflexiile mediatice ale unor destine, uman și canin, privite printr-un melanj între subiectivitate și detașare. Spectacolul vorbește astfel despre condiția eroului de orice natură din perspectiva relației dintre libertate și constrângere într-un regim totalitar, dar mai ales despre combustia internă a unor ființe extrem de diferite, dar care au în comun atitudinea – voluntară sau involuntară – față de resorturile implacabile ale istoriei.

Lucrarea este împărțită în patru părți, care se vor prezenta în formă de foileton, în patru numere Helion Online, începînd cu numărul din 25 noiembrie 2024.

Autorii spectacolului: Radu Rădescu, actorul Vlad Ivanov și Alin Zăbrăuțeanu, la Timișoara

foto: Adrian Bancu


Partea 1