Filmul lui Johan Renck (regizorul serialului Cernobîl) este realizat după romanul SF „Astronautul din Boemia” de Iaroslav Kaflar, din 2017.

Jaroslav Kalfar s-a născut cu un an înainte de Revoluția de Catifea din Praga. La 15 ani a emigrat în Statele Unite și a învățat limba engleză din cărți și desene animate. Deține un Masterat în Arte Frumoase de la New York University, unde a beneficiat de o bursa Goldwater și a fost nominalizat la premiul E.L. Doctorow Prize. I s-a acordat distincția National Endowment for the Arts Creative Writing Fellowship 2018. Locuiește în Brooklyn, New York. Astronautul din Boemia este romanul său de debut.

În distribuție avem pe: Adam Sandler, Isabella Rossellini, Carey Mulligan, Kunal Nayyar, Lena Olin și vocea lui Paul Dano în rolul extraterestrului Hanuș.

Un film care urmărește foarte bine ideile și atmosfera cărții, relevându-ne interiorul omului, dincolo de aventurile sale cosmice, științifice, căutarea descoperirii sinelui și bucuriei de a trăi, de a savura viața, prin ceea ce conține ea cel mai de preț: trăirile pe plan sentimental și emoțional.

Imaginea este foarte bună, meșteșugit realizată, multe imagini îmi vor rămâne emblematice, de neuitat.

Coloana sonoră ambientală și clasică este relevantă pentru acțiunea filmului, potrivită și rezonantă. Minimalism retro, o partitură de Max Richter, synth ambiental.

Să urmărim câteva impresii despre carte:

Romanul este nominalizată Finalist la Center for Fiction’s First Novel Prize 2017New York Times Book Review Editors’ Choice.
Orfan de mic, crescut într-un sat de bunicii săi, Jakub Prochazka devine cercetător, apoi astronaut al Cehiei. Este desemnat unicul astronaut al misiunii periculoase de explorare a unui nor misterios de particule cosmice aflat în apropierea lui Venus (Jupiter în film).  Este șansa de a fi erou explorator, așa cum și-a dorit dintotdeauna, dar și un mijloc de a ispăși păcatele tatălui său, fost informator comunist. Jakub se aventurează în aventura spațială, lăsând-o în urma sa pe Lenka, soția și prietenă. Apăsat de singurătatea spațiului tăcut și negru, Jakub trece prin aventuri paradoxale și se împrietenește cu o ființă extraterestră  inteligentă – reală sau imaginară? – cu care poartă discuții filosofice despre artă, umanitate și iubire.
Cu toata stranietatea spațiului cosmic, ceea ce impresionează în acest roman melancolic este nostalgia eroului după locul de unde a plecat și unde s-ar putea sa nu se mai intoarcă niciodată. – New York Times Book Review
Ai senzația că un episod din Star Trek a aterizat în Gluma lui Milan Kundera. – The Guardian
Este mai mult decat un roman SF alert și nebunesc… Kalfar are o minte atat de ingenioasă și atâtea idei de explorat, iar scriitura lui e vie si sarcastică! O voce foarte distinctă, imposibil de confundat. Un debut de o imaginație frenetică, plin de vitalitate si originalitate. – New York Times
Convingător, ingenios și impresionant, romanul aduce in discuție felul în care ne lăsăm amprenta asupra istoriei. Dar adevărata sa misiune este de a demonstra ce ne definește ca oameni – legătura profundă cu ceilalți.” – San Francisco Chronicle
Putem alege fie să citim cartea, fie să vizionăm filmul, cei ce nu își pot aloca timp pentru procurarea și lectura romanului. Este disponibil pe Netflix de o lună.
A, era să uit: nu este recomandat aranhnofobilor. Doar celor care vor să se vindece de asta!