Rover-ul de înaltă tehnologie M.S.L. Curiosity, care-și își desfășoară activitatea prin explorarea planetei Marte, în prezent explorând unitatea purtătoare de sulfat de pe Muntele Sharp, vârful central al craterului Gale de pe Marte, a avut norocul să găsească în calea sa un meteorit metalic.

Meteoritul, njumit „Cacao”, este făcut în mare parte din nichel și fier și are doar aproximativ 30 cm diametru, Curiosity întâlnind mai mulți meteoriți de la aterizarea în craterul Gale, august 2012.

„Cacao” iese în evidență vizual față de împrejurimile sale. În timp ce suprafața marțiană este roșie din cauza oxizilor, meteoritul este gri închis și are aspect metalic. Este, de asemenea, neted și rotunjit, semne evidente că a trecut printr-o atmosferă.

Canelurile și gropile sunt numite regmaglypts și sunt deosebit de interesante pentru meteoriții de fier, formându-se când „Cacao” călătorea prin atmosferă. Chiar dacă atmosfera lui Marte este mult mai subțire decât cea a Terrei, creează totuși suficientă frecare pentru a încălzi suprafața meteoritului.

Pe Terra, meteoriții precum „Cacao” au fost prima sursă de fier a umanității. Cu mult înainte de topire, oamenii strângeau acești meteoriți când puteau și făceau din ei cuțite și alte instrumente. Regele Tut (prescurtarea faraonului Tutankhamon) a fost îngropat cu un pumnal din fier meteoric, iar poporul inuit (eschimos) din Arctica și Groenlanda folosea și fier meteoric.

Foto: NASA