În perioada 8-11 iunie 2023, a avut loc Eurocon-ul de la Uppsala cu titlul Konflikt, care s-a desfășurat în incinta clădirii centrale a Universității din Uppsala, Suedia.

Programul a cuprins numeroase panel-uri cu tematici diverse, incluzând aspecte din literatura scandinavă, dar și teme de actualitate, altele particularizate, legate de influența suferinței și traumei în literatură. De asemenea, în programul convenției au fost incluse și prezentări ale unor subgenuri ale SF-ului (hopepunk), dar și teme științifice precum utilizarea diferitelor tipuri de energie în scrieri science fiction.

Din partea României, clubul Helion a fost, de asemenea, prezent, cu o delegație de patru persoane, Ionuț Manea, Maria Alexandra Manea, Izabela Radosevici și Andrei Nedel. Reprezentanții clubului Helion au participat cu un panel despre sincronicitatea literaturii române în spațiul european și specificul național.

Prezentarea s-a desfășurat în condiții bune, atât din punct de vedere tehnic, cât și calitativ, având la final o discuție interactivă cu publicul care a asistat la prezentare. Au fost întrebări care au stârnit interesul față de specificul literaturii SF din mediul românesc.

De asemenea, în decursul celor patru zile ale conferinței, standul clubului Helion a distribuit materiale în limba engleză, iar grafica prezentată a stârnit interesul membrilor. Unii s-au oprit pentru a discuta și despre Eurocon-ul desfășurat la Timișoara în 1994.

Mai mult decât atât, delegația clubului Helion a reușit să lege prietenii cu diverși autori și traducători internaționali, dar și cu fani SF din Diaspora, care ne-au susținut pe parcursul conferinței.

Iată părerile membrilor delegației Helion cu privire la Eurocon și panel-urile ce s-au desfășurat în cadrul său:

Andrei Nedel: „Având o selecție bogată de panel-uri, a fost dificil să alegem mai multe sesiuni la care să participăm, din cauza faptului că s-au desfășurat în același timp, în săli diferite ale Universității. Cu toate acestea, panel-urile la care am participat au fost interactive. Cei care au prezentat diversele teme, precum limbajul elfilor, au fost bine pregătiți, oferind participanților fișe de lucru pentru exerciții creative. Autorii cu care am interacționat au fost dornici să schimbe idei și să ofere sfaturi. În mare parte, pentru mine, evenimentul a fost o experiență utilă din care am și rămas cu multe informații.”

Izabela Radosevici: „Panel-urile la care am participat zilele acestea mi-au arătat o latură a neașteptată a SF-ului, dar, în același timp, una la care m-am gândit mult în ultima vreme. De la discuția despre energie în SF (un panel mai mult științific decât SF, dar cu atât mai interesant), cea despre hopepunk (nouă și interesantă nuanță a subgenului solarpunk), la cea despre influența traumei și a suferinței în SF, Eurocon-ul a pictat pentru mine imaginea unei comunități ce caută să facă lumea un loc mai bun – chiar dacă doar la nivel teoretic sau literar. Toate panel-urile la care am participat mi-au inspirat cu atât mai mult nevoia de a contribui la această mișcare.”

Ionuț Manea: „ Universitatea din Uppsala (Suedia) a găzduit Eurocon 2023, Konflikt. Un titlu incitant, legat, bineînțeles, de situația actuală din Ucraina. Încă din primele zile au fost teme care au captat atenția publicului, dezbătute în sălile de curs ale universității. Amintim câteva, The Swedish RPG Wonder, discutându-se despre amploarea rpg-urilor în ziua de azi, deja, bine implementate în harta science-fiction-ului. Using Speculative Fiction as Your Research Ground, Force Feeding Fantasy Classics to the Next Generation. Discuțiile au fost libere, punctul forte ale acestor dezbateri. Multe din ele, suprapuse, constituind probabil, punctul slab al programului. Am cunoscut oameni pasionați de Science Fiction, Fantasy și zonele adiacente, dintre care aș aminti pe John Henri Holmberg, autor, critic, publicist și traducător suedez, Lars Thomasson, Dave Lally etc.

În cele din urmă, Eurocon-ul a fost o experiență utilă pentru clubul Helion, aducând prospecte noi pentru viitoarele convenții Science Fiction, din următorii ani.