Fantezia unui nou ținut de explorat a avut un loc de onoare între primele lumi mitologice ale oamenilor: lumea apelor. Atunci când uscatul a fost cartografiat și explorat atât de bine încât aproape că nu te mai poți rătăci, ne-a rămas de explorat pe Terra lumea subpământeană și lumea apelor. Ambele teritorii fiind tratate, printre altele, de romancierul francez Jules Verne, încântându-ne copilăria cu „20,000 leghe sub mări” sau cu „Spre Centrul Pământului”.
O lume acvatică fantastică vedem pe coperta albumului AQUA, a grupului de rock progresiv ASIA.
Jean-Michel André Jarre dedică un album unui cercetător care și-a dedicat viața explorării subacvatice, convins fiind că în viitor omul se va adapta vieții sub luciul apei, atunci când resursele terestre și suprapopularea îl va sili la găsirea de noi habitate, înainte de explorarea spațială. Jacques Yves Cousteau este numele cercetătorului, iar albumul se numește „Waiting for Cousteau”.
Tim Janis, un compozitor din Maine, SUA, creator și de muzică de film, este inspirat de mare, de ocean, în creațiile sale de muzică instrumentală relaxantă:
Nigel Stanford, un artist de muzică electronică ce a mai fost prezentat în rubrica noastră, Melotronica, a combinat apa, plasma și cristalele cu sunetul, realizând acest show pe care vă invit să îl savurați:
Gabriel Kelemen, profesor la Universitatea din Timișoara, secția de Artă plastică, a studiat lichidele supuse unor sunete. Rezultatele sale ne arată unele dintre arhetipurile viului ca sisteme rezonând la anumite vibrații.
Alexius Rosen lansează în muzica experimentală apa electronică: „Macrocosmos-Electronic water” este lucrarea sa pe care o expune public. O muzică ce s-ar preta la jocuri.
Să vizităm plaja Veneției cu Daniel Kandi – „Venice Beach”:
Nimfele, sirenele, nereidele și alte creaturi ale apei din basmele fantastice i-au inspirat pe Derek și Brandon Fiechter să recreeze atmosfera muzicală în această colecție:
O piesă trance „clasică”, o capodoperă a genului: „Saltwater” a lui Chicane ( pe numele său de naștere Nicholas Bracegirdle), lansată în 1999, apărută pe albumul „Behind the Sun” în anul următor, pe casetă!
In tradiția celor din Trinidad-Tobago zeița mării se numește Yemoja sau Yemaia și are dedicat un cântec:
Cu numele artistic Oxygene avem un minunat videoclip, cu imagini ale vieții subacvatice. Muzica e pe măsură, grandioasă. ”The Ocean”:
Suduaya ne scufundă într-un trance-ambiental acvatic:
În final vă prezint unele ambarcațiuni reale, inspirate de filmul distopic Waterworld, cu Kevin Costner în rolul principal.
Preluate din www.stejfree.sk/vodny-svet-inspirovany-filmom-s-kevinom-costnerom/
Acest excurs muzical completează muzical Galaxia Imaginarului, episodul cu același titlu, pe care îl recomand spre audiție: