Un fenomenul astronomic rar va fi de observat în vestul și nord-vestul României. Este vorba despre o eclipsă parțială de Soare, sâmbătă, 29 martie 2025.
Fără a avea spectaculozitatea unei eclipse totale, eclipsa de Soare ce va ave loc sâmbătă, 29 martie, va acoperi doar 1% din suprafața astrului zilei, evenimentul de pe bolta cerească este unul de interes pentru pasionații de astronomie.
Eclipsa parțială de Soare va fi observată cel mai bine în apropierea municipiului Satu Mare, unde acoperirea maximă va atinge 0,84% din suprafața solară, iar durata fenomenului va fi de aproximativ 39 de minute.
Fenomenul astronomic va începe în jurul orei 13, va atinge punctul maxim în jurul orei 13:20 și se va încheia la aproximativ 13:40. Pe lângă acest eveniment, pasionații de astronomie vor avea ocazia să observe în această perioadă și câteva planete strălucitoare pe cerul de seară și de dimineață.
Eclipsa parțială de Soare va fi vizibilă doar în vestul și nord-vestul României, însă și în aceste regiuni acoperirea discului solar va fi extrem de redusă. Potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” punctul maxim pe care-l va atinge eclipsa parțială de Soare în mai multe orașe importante din România va avea loc la următoarele ore ale zilei de 29 martie:
Arad: 13:22;
Baia Mare: 13:26;
Cluj-Napoca: 13:25;
Oradea: 13:23;
Satu Mare: 13:26;
Timișoara: 13:21.
Eclipsa poate fi observată fără instrumente astronomice, Soarele putând fi privit în siguranță, utilizându-se un filtru de sudură verde, foarte închis la culoare. Site-ul Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” recomandă pentru pasionații de eclipse filtrul „Mylar”, pe care-l consideră „cel mai bun filtru, ce poate fi găsit de la magazinele specializate de astronomie”, însă, același site, susține că, pentru a vedea eclipsa, „se pot folosi și ochelari de eclipsă, dar nu ochelari de Soare”.
În timpul desfășurării fenomenului astronomic, privitorii vor avea posibilitatea să vadă cum marginea Lunii va atinge discul Soarelui, acoperirea maximă urmând să se producă în momentul de maxim.
Site-ul Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, astro-urseanu.ro, recomandă tuturor „vânătorilor de eclipse” cu un instrument astronomic „să fie foarte, foarte precauți în observarea eclipsei pentru că orice mișcare greșită duce la orbire” și susține că, fără filtre speciale nu vor observa eclipsa prin instrumente astronomice.
Site-ul de specialitate recomandă celor care doresc să fie spectatori ai acestui fenomen să utilizeze „o metodă sigură, metoda proiecției”, și anume, să pună în spatele telescopului sau lunetei, la ocular, un carton alb sau o foaie albă pe care discul Soarelui va fi proiectat, eclipsa putând fi văzută astfel, deodată, de un grup de privitori, la utilizarea acestei metode nefiind nevoie să se folosească vreun filtru, proiecția putându-se face prin lunetă sau prin telescop.
Foto: www.observatorulph.ro