După mini-serialul „The Falcon and the Winter Soldier” din 2021, ce i-a avut ca protagoniști pe Anthony Mackie și Sebastian Stan, filmul „Captain America: Brave New World” marchează debutul lui Anthony Mackie în rolul principal al noului Captain America.
Pe lângă scenele de acțiune și ritmul alert al poveștii, caracteristice Universului Marvel, filmul explorează provocările cu care se confruntă Sam Wilson preluând moștenirea grea lăsată de Steve Rogers.
Intriga se centrează pe tensiuni politice și descoperirea unor resurse valoroase de adamantium (extrase din Celestul Tiamut, rămas înghețat la finalul filmului „Eternals”), aducând în prim-plan personaje precum președintele Thaddeus Ross, interpretat de Harrison Ford, Joaquin Torres (care se antrenează să devină următorul Falcon, fiind un fel de ucenic al protagonistului), Isaiah Bradley (un veteran super-soldat) și antagonistul Samuel Sterns.
Anthony Mackie oferă o interpretare excelentă, evidențiind conflictele interne ale personajului în încercarea de a se ridica la nivelul predecesorului său. Cu toate acestea, prezența lui Harrison Ford în rolul președintelui Ross domină adesea scena, aducând o gravitate și profunzime notabile filmului.
Ceea ce pot menționa ca fiind un minus al filmului și, în mod surprinzător, ținând cont că este vorba de o superproducție Marvel, cu un budget de 380 de milioane de dolari, este transformarea președintelui Ross în Red Hulk, ce a fost criticată pentru calitatea slabă a efectelor speciale.
Există și momente în film în care narațiunea se simte aglomerată, iar unele secvențe de acțiune nu reușesc să se ridice la nivelul așteptărilor. Avem și o scenă deloc credibilă, în care antagonistul apare într-un moment cheie, la fix ca să oprească un personaj din a dezvălui o informație considerată importantă – deși oricum ajunge să fie relevată câteva minute mai târziu.
Un alt minus pe care îl consider este prezența unei Văduve Negre antipatice și extrem de scunde, care, la cei 1 metru și 57 de centimetri face notă discordantă cu celelalte personaje și nu pare deloc potrivită să calce pe urmele Natashei Romanoff.
„Captain America: Brave New World” a primit recenzii mixte spre negative. Pe Rotten Tomatoes, filmul are un rating de 50%, cu o notă medie de 5,5/10, criticii subliniind că, deși Mackie preia cu abilitate scutul, filmul este prea convențional și încărcat de referințe neinteresante pentru a se evidenția ca o aventură de sine stătătoare. Metacritic indică un scor de 42 din 100, reflectând opinii mixte sau medii. Publicul a fost, de asemenea, împărțit; sondajele CinemaScore arată o notă medie de „B–”, cea mai scăzută pentru un film din Universul Cinematic Marvel.
Deși „Captain America: Brave New World” încearcă să abordeze teme relevante și să continue moștenirea lui Captain America, execuția sa lasă de dorit. Cu o poveste supraîncărcată și o explorare insuficientă a personajelor și temelor centrale, filmul nu reușește să se ridice la nivelul așteptărilor.
Personal, fiind o fană a filmelor Marvel, voi fi subiectivă și voi recomanda acest film. Chiar dacă are unele scăpări, avem momente emoționante în interacțiunile personajelor, precum și apariția surpriză a lui Sebastian Stan în rolul lui Bucky Barnes, mai nou, în calitate de guvernator aflat în campanie. Interacțiunea celor doi este, deși scurtă, foarte amuzantă și totodată, încărcată de emoție, arătând prietenia ce s-a format între cei doi.
Tumultul interior al lui Sam și presiunea resimțită în a continua moștenirea lăsată de fostul Captain America, precum și condiția sa umană muritoare, întrucât nu a luat serul care l-ar fi făcut super-soldat, crează o vulnerabilitate cu care ne putem identifica, mai ales în scena de final când se întreabă oare „dacă este suficient de bun”.
În final, am plecat cu un frumos mesaj despre ce înseamnă să fii erou cu adevărat, despre aspirații și vise și încrederea că lumea poate fi un loc mai bun, prin intervenția fiecăruia dintre noi.
De asemenea, merită menționată atenția pusă asupra relațiilor de prietenie și a impactului lor asupra noastră, precum și dorința de a încerca să fim mai buni pentru familia noastră și persoanele dragi nouă.
Este nevoie de curaj să recunoaștem că nu suntem mereu cei mai puternici, dar important este să încercăm să facem ceea ce este bine și corect. Poate nu vom salva noi lumea, dar prin micile noastre acțiuni și transformări personale, putem să o facem un loc mai bun.