Foto: www.universetoday.com

Agenția Spațială Europeană are în vedere o misiune pe un asteroid bogat în metale, ținta fiind Kleopatra, un asteroid de tip M cu două luni. Acești asteroizi sunt relativ obișnuiți, dar sunt dificil de observat deoarece se află în regiunile mijlocii și exterioare ale centurii principale de asteroizi.

Kleopatra este o ciudată, iar ciudatele naturii sunt pline de lecții pentru oamenii de știință. Forma sa neobișnuită de gantere și densitatea extraordinar de scăzută sunt ciudate pentru o rămășiță bogată în fier a unui nucleu planetar. Densitatea sa scăzută indică faptul că există o porozitate substanțială, nu ceva ce ar fi de așteptat să fie văzut într-un nucleu planetar. Forma și structura sa poroasă indică faptul că Kleopatra ar putea fi un fel de hibrid. Straturile exterioare ale asteroidului ar fi putut fi îndepărtate de coliziuni, iar apoi obiectul ar fi putut recrea mai mult material. Asta ar putea explica atât forma, cât și porozitatea.

Misiunea propusă de ESA, „Heavy Metal”, ar urma să aducă noi satisfacții ale curiozității în privința Kleopatrei. Una dintre marile întrebări pe care le pun oamenii de știință despre asteroid se referă la masa și câmpul gravitațional. Măsurarea acestor două proprietăți va ajuta la determinarea dacă Kleopatra este rămășița unui nucleu protoplanetar. Fără măsurători de aproape, ei nu pot fi siguri că este la fel de dens pe cât spun măsurătorile de la distanță.

Dacă se va decide ca această misiune să se realizeze, ea se va lansa, potrivit Universe Today, „într-o fereastră în 20367-37 și ar consta dintr-o navă spațială principală și o subnavă mai mică”. Călătoria navei ar dura 3 până la 5 ani, nava spațială principală urmând să petreacă pe asteroidul Kleopatra aproximativ un an.

Misiunea „Heavy Metal” include experimentul științific radio (RSE), care implică legătura de urmărire între nava spațială și Terra, imagini de navigație optică (OPNAV) de la navă spațială și o legătură inter-satelit (ISL) între nava spațială principală și nava spațială mai mică. Împreună, RSE ar trebui să poată determina compoziția și geologia Kleopatrei și a celor două luni mici ale sale și să facă diferența între diferite modele de formare și compoziție.