Oamenii de știință de la Observatorul European Sudic și NASA au anunțat o nouă descoperire remarcabilă: Un întreg sistem de planete de dimensiuni apropiate de cea a Terrei. Dacă acest lucru nu este suficient, echipa afirmă că măsurătorile de densitate ale planetelor indică faptul că cele șase cele mai apropiate sunt lumi telurice asemănătoare Pământului. Și acesta este doar începutul.

sistemul-solar-trappist-1_1

Trei dintre planete se află în zona locuibilă a stelei. Dacă nu sunteți familiarizat cu termenul, zona locuită (cunoscută și sub denumirea de „zona de aur”) este regiunea din jurul unei stele în care ar putea exista teoretic apă lichidă. Aceasta înseamnă că toate cele trei lumi străine pot avea oceane întregi de apă, sporind drastic posibilitatea vieții.

Celelalte planete sunt mai puțin probabil să găzduiască oceane de apă, însă echipa declară că apa lichidă este încă o posibilitate în fiecare dintre aceste lumi.

În rezumatul lucrării, autorul principal, Michaël Gillon, notează că acest sistem solar are cel mai mare număr de planete de dimensiuni pământești găsite și cel mai mare număr de lumi care pot susține apa lichidă:

„Acesta este un sistem planetar uimitor – nu numai pentru că am găsit atât de multe planete, ci pentru că sunt în mod surprinzător atât de asemănătoare cu Pământul”.

sistemul-solar-trappist-1_2

Co-autorul Amaury Triaud observă că steaua din acest sistem este un „pitic ultracolar” și clarifică ce înseamnă acest lucru în raport cu planetele:

„Puterea produsă de stelele pitice precum TRAPPIST-1 este mult mai slabă decât cea a Soarelui nostru. Planeta ar trebui să fie în orbite mult mai apropiate decât se vede în sistemul solar, dacă vrem să existe apă de suprafață. Din fericire, se pare că acest tip de configurație compactă este exact ceea ce vedem în jurul TRAPPIST-1.”

Sistemul este la numai 40 de ani-lumină distanță. Pe o scară cosmică, este chiar alături. Desigur, din punct de vedere practic, ne-ar trebui sute de milioane de ani pentru a ajunge acolo cu tehnologia de astăzi – dar, din nou, este important căci descoperirea lui vorbește despre potențialul vieții – așa cum o știm – dincolo de Pământ.

sistemul-solar-trappist-1_3

Aceste noi descoperiri înseamnă că TRAPPIST-1 are o importanță monumentală pentru studiul viitor. Telescopul spațial Hubble este deja folosit pentru a căuta atmosferă în jurul planetelor, iar Emmanuel Jehin, un om de știință care a lucrat și la cercetare, afirmă că telescoapele viitoare ne-ar putea permite să vedem cu adevărat în inima acestui sistem.

Credite: NASA / JPL-Caltech