Am discutat cu Hananel Livneh, care este implicat activ în fandomul israelian, despre SF&F în Israel.

(Darius Hupov) Vă rog să vă prezentați cititorilor noștri

(Hananel Livneh) Numele meu este Hananel Livneh, am 28 de ani.

Dragostea mea pentru SF a început de când aveam 10 ani, iar mama mi-a citit prima carte din seria Harry Potter. Am fost uimit de lumea magică și am continuat să citesc a doua carte pe cont propriu. De atunci am continuat să citesc toate cărțile pe care puteam să pun mâna în biblioteca locală, cele mai multe traduse în limba ebraică. Am citit „The Belgariad” și „The Malloreon”, „Dragon Lance”, „Song of Ice and Fire” și multe alte romane clasice ale genului. La vârsta de 15 ani am participat la prima mea convenție SF – festivalul ICon 2006 din Tel Aviv. Cu această ocazie am putut să dau mâna cu Neil Gaiman, oaspetele de onoare al evenimentului!

În 2014 am început universitatea și având ceva timp liber, am decis să încep voluntariatul în convenții – ca o modalitate de oferi aportul meu comunității SF. Am fost voluntar în mai multe posturi diferite, ultimul fiind responsabil cu siguranța și securitatea evenimentului. Ai fi uimit să știi cât de multe reglementări există în materie de securitate la evenimentele publice, în Israel!

În 2015, am fost ales în consiliul Societății Israeliene de Știință și Ficțiune. Am fost activ în Societate până în ziua de azi. Responsabilitățile mele includ: purtător de cuvânt, marketing, coordonare IT, secretar al consiliului de administrație, ofițer de conformitate (CCO).

De asemenea, scriu recenzii de cărți sau filme pentru o revista online de Science Fiction.

Încercați să faceți o scurtă introducere pe istoria SF a Israelului

Israelul este o țară mică și cu densitate mare a populației. Este o piață mică pentru acest gen de literatură, dar distanțele scurte și entuziasmul comun duc la apariția unei comunități înfloritoare și bine legată de fani.

Fandomul israelian a fost întotdeauna influențat de traducerile de SF care apar la noi. Un boom de traduceri la sfârșitul anilor ’70 a fost urmat de o creștere a activității fanilor,iar o scădere a traducerilor până la sfârșitul anilor ’90 este reflectată de un fandom diminuat numeric. Dar din ce în ce mai mulți fani nu se bazează pe traduceri, preferând imensa varietate disponibilă în străinătate (fandomul israelian este plin de imigranți din America, Rusia și alții, deseori servind ca un pod spre fandomul din străinătate). O mare parte din anii ’90 a fost dedicată pur și simplu partajării materialelor greu de găsit la noi în țară! În prezent, marile edituri traduc în cea mai mare parte titlurile de succes internațional, dar micii editori și revistele lucrează pentru a aduce alte lucrări de calitate pentru cititorii de limbă ebraică.

Care sunt cele mai populare reviste SF și fanzine (tipărite și online) în Israel?

Am avut în trecut o revistă numită „Dimensiunea a zecea”. Ea a fost înlocuită cu antologia anuală de povestiri originale din ebraică – „Odată, într-un viitor”. Site-ul nostru este o revistă online, care include povestiri scurte originale, traduceri de povestiri scurte, recenzii de cărți și filme, informații despre convenții și multe altele.

De asemenea, există o revistă online care este operată de societatea numită Blipanika (ebraică pentru „Nu vă panicați”).

CyberCozen este cel mai longeviv fanzin din Israel, care a supraviețuit, încă din 1988 și singura publicație în limba engleză. Fondat de către clubul Rehovot SF (acum defunct), acesta a continuat să fie publicat lunar de către voluntari și este distribuit gratuit (prin e-mail). Editorul fondator a fost Aharon Sheer. Începând cu iunie 2014, Leybl Botwinik – unul dintre puținii scriitori Yidiș de SF – a fost editorul asistent, responsabil pentru pregătirea și publicarea fiecărui număr, iar acum este editor.

Aveți asociații SF & F locale sau naționale?

Societatea israeliană de science fiction și fantasy a fost înființată în mai 1996 pentru a promova domeniile Science Fiction and Fantasy (SF & F) în Israel (vezi obiectivele Societății de mai jos) și a continuat să fie activă de atunci. Până în prezent, activitatea sa cuprinde cinci congrese anuale (Icon, Olamot, Meorot, Dorot și Bidyon) distribuite pe tot parcursul anului, cluburi lunare de carte, prelegeri despre SF & F și subiecte științifice generale, premiere de filme SF & F. Societatea a găzduit numeroși oaspeți internaționali, precum autorii Orson Scot Card, Neil Gaiman, Larry Niven, Guy Gavriel Kay, Steven Brust, Daryl Gregory, Tim Powers și Carol Berg, actorii Chase Masterson, Dean Haglund și Claudia Christian, regizorii Avi Nesher și Roger Nygard și mulți alții.

Până în 2008, Societatea a publicat o revistă intitulată „Dimensiunea a zecea”, cu povestiri originale și traduse, recenzii de carte și film, articole și lucrări de artă originale ale artistului Avi Katz. Din 2009, Societatea publică o colecție anuală de ficțiune speculativă originală numită „Odată, într-un viitor”. Societatea publică, de asemenea, o revistă online – secțiunea ebraică a acestui site – unde se pot găsi povestiri originale și traduse, recenzii de cărți și filme, articole și știri despre societate.

Din 1999, Societatea acordă premiul anual „Geffen” atât pentru literatura de specialitate, cât și pentru literatura fantasy originală și tradusă, în memoria lui Amos Geffen, unul dintre fondatorii societății și un translator prolific și influent în domeniul SF & F. Premiul „Einat” este un concurs anual de povestiri în memoria lui Einat Peleg, un tânăr fan SF & F care s-a sinucis. Concursul este organizat de Societate în colaborare cu familia Einat.

Societatea este o organizație non-profit, al cărei buget se bazează, în cea mai mare parte, pe cotizațiile de membru și taxele de participare la evenimentele societății atunci când se aplică o astfel de taxă (multe evenimente sunt gratuite). Toate activitățile societății sunt deschise publicului larg. Managementul societății și toate activitățile acesteia sunt efectuate numai de voluntari.

Există edituri specializate în SF & F? Dacă nu, cine publică acest tip de literatură?

În Israel există câteva edituri care specializează sau au o divizie specializată în SF & F, cum ar fi: Opus, Nova, Graff, Yaniv, Kinneret Zmora-Bitan Dvir, Ybook, Oz, Sial și multe altele!

Care sunt cele mai populare convenții SF & F din Israel? Care sunt atracțiile lor principale?

Cea mai mare convenție este ICon, o convenție de trei zile la Tel Aviv, care atrage mii de vizitatori pentru prelegeri, paneluri, întâlniri ale fanilor, jocuri de rol (cosplay) și orice alt subiect de interes pentru comunitate. Între timp, multe grupuri și societăți specializate se concentrează pe pasiuni specifice din domeniu, deținând activități proprii sau adunate sub auspiciile ISSFF.

Convenția Olamot pentru science fiction și fantasy este un eveniment anual de două zile. Este o adunare a comunității științifico-fantastice israeliene care include evenimente pentru fani de toate vârstele și este foarte așteptată în fiecare an. Convenția cuprinde mai mult de 130 de evenimente, inclusiv prelegeri, discuții în grup, concursuri, ateliere profesionale și chiar spectacole de scenă. Oferă diferitelor fandomuri un loc de întâlnire pentru a-și celebra pasiunea reciprocă pentru cărțile lor preferate, filme, emisiuni TV etc., în timp ce primesc toți noii veniți în aceste comunități înfloritoare.

Care sunt numele autorilor populari de SF & F, de astăzi?

Keren Landesman, Yoav Avni, Yoav Blum și alții pentru romane, Rotem Bruchin în povestiri scurte, Yael Furman și Hagar Yanai în cărțile tinerilor (young adult) , Lavie Tidhar și mulți alții!

Care sunt câteva exemple de artiști grafici de SF&F din Israel

În primul rând Avi Katz! Este fan de science fiction și fantasy de mult timp și este activ în Societatea israeliană pentru SF & F. A creat toate coperțile pentru revista societății, „Dimensiunea a zecea”, și și-a expus arta la WorldCon. El este, de asemenea, unul dintre părinții fondatori ai societății.

Uri Fink – bine cunoscut în Israel pentru că a creat multe romane grafice, nu doar în SF. Are și benzi desenate SF, inclusiv o satiră relativ nouă despre SF.

Ce face ca SF-ul israelian să fie original?

Povești scrise despre Israelul fantastic de către israelieni nativi, scriind despre Israelul pe care îl cunosc (seria de paznici a lui Rotem Baruchin, în care Tel Aviv este un personaj important); povestiri cu un ton major evreiesc sau ebraic (seria vampirilor a lui Vered Tochterman are ca personaj un evreu-vampir); și povestiri în care protagonistul este pur și simplu un israelian (știi unul când vezi unul), cu o mare încredere în sine, cu o personalitată directă, având lipsă de respect față de reguli și autoritate. Practic, genul israelian este literatura scrisă de israelieni despre israelieni. Sunt scriitorii care scriu despre ceea ce știu și nu despre ceea ce s-au documentat.

Oricine poate scrie pe Helion Online. Mult succes!