Editorial
HELION ȘI EUROCON-UL
Clubul Helion și, implicit, publicațiile lui tipărite HELION și BIBLIOTECA NOVA au avut bune legături cu cea mai importantă Convenție Europeană de Science-Fiction – EUROCON. Revista Helion a devenit cea mai laureată publicație român…
Povestiri
Dispariția
Toţi auditorii prelegerilor, ţinute de profesorul Emil Horst la Universitate, au dispărut. Au mers la cursuri cât au mers, apoi, într-o secundă neştiută, au uitat drumul de întoarcere. Au mai urmărit ei şi alte prelegeri, dar pu…
Traduceri
Eliberarea
- Bună dimineața, Felix. Vocea blândă îl smulse din ațipeală. A zâmbit când a văzut cine intrase în camera lui și l-a salutat. Asistenta Rosalind era întotdeauna atât de amabilă cu el. „Dimineața”, a spus el, nu fără dificultăți,…
Foileton
Fragmente de roman
SINTEZE
Galaxia aforismelor
Născut la 16 aprilie 1954 în Târgu Cărbunești, județul Gorj, Victor Martin provine din echipa de sefiști formați în cenaclurile craiovene „Henri Coandă” și „Victor Anestin” – între ei Viorel Pîrligras, Marian Mirescu, Mircea Liviu…
recenzii
Dosarele imposibilului
Umbrele care coboară din tavan
„Când eram mică, în fiecare seară, când luminile erau stinse și mă pregăteam să adorm, două forme întunecate coborau din tavanul de lângă ușă, în camera mea. Mergeau în liniște până la patul meu și stăteau de o parte și de alta a tăb…
Melotronica
Melotronica 56 – albume august 2021
Recomand aceste albume de muzică electronică lansate în ultima lună: Claus Jahn lansează albumul The Golden Sunset, rod al colaborării cu Frank Tischer, înregistrat în ultimii ani. Un album cu o sensibilitate orfică. Noul album muzi…
La frontierele cunoașterii
ESA lansează un concurs pentru „terraformare” a solului Lunar
ESA provoacă companiile din Statele Membre UE să proiecteze o fabrică de dimensiuni reduse pentru testarea capacității de producere de oxigen pe Lună. Echipe din domeniul industrial se întrec în această vară pentru a propune și…
A avut vreodată satelitul Terrei magnetosferă?
Odată cu descoperirea pietrelor magnetizate pe suprafața satelitului Terrei, oamenii de știință și-au pus, firesc, întrebarea dacă Luna a avut vreodată magnetosferă. Mostrele de pietre selenare pe care astronauţii misiuni…
Nava O.S.I.R.I.S.-R.Ex. și asteroidul Bennu
Asteroidul Bennu este considerat unul dintre cei mai periculoși asteroizi cunoscuți din sistemul nostru solar. Nava O.S.I.R.I.S.-R.Ex. a orbitat Bennu timp de mai bine de doi ani și a adunat date care au permis oamenilor de științ…
Ciudate intersecții ale dunelor de nisip pe Marte
În explorarea planetei Marte, oamenii de știință au văzut niște forme ciudate, dar naturale. Poligoanele - o formă cu cel puțin trei laturi și unghiuri drepte, de obicei cu cinci sau mai multe - au fost văzute în mai multe peisaje …
Comangani
FILME
Atacul păianjenului – film SF de animație
Claus Jahn, fondatorul proiectelor muzicale „Zeejaymusic” și Clausjahnmusic, anunță evenimentul de lansare a filmului animat SF, film de autor, pe 20 august ora 18 ora României. Comunitatea fanilor science fiction și iubitorii de …
Film scurt -Jocuri- Pastila de SF
Aforisme de la Robert Heinlein (III)
Despre științe Ascultă-i mereu pe experți. Ei îți vor spune ce nu se poate face și de ce. Apoi, fă-o! Dacă ceva nu poate fi exprimat în cifre, nu este știință, ci opinie. Cine nu poate face față matematicii, nu este om p…