De peste 40 de ani, Helion rezistă ca un club emblematic al Timișoarei și al timișorenilor, iubitori de tot ce ține de științifico-fantastic și anticipație. Cu alunecare în horror, fantastic, magic, basm și mister. Insolit. Umor. Poezie. Literatură, artă plastică, fotografie și film, muzică, știință și speculații științifice, întruniri, întâlniri și reuniuni, manifestări, lecturi, conferințe, vizionări, audiții, concerte, micro concerte, recitaluri, expoziții și vernisaje, revelioane, lansare de carte, premii, concursuri, consfătuiri naționale și internaționale și multe alte lucruri. Tabere, ieșiri în aer liber, vizite la licee și universități, delegații la Romcon, Eurocon, Worldcon.

Nume importante din cultura română sau din afara granițelor României i-au trecut pragul, fie că au fost membri ai clubului, fie ca invitați. Nu o să dau nume pentru că sunt foarte multe și sigur aș omite măcar câteva, făcându-le o nedreptate.

Helion este și numele celor două reviste reprezentative ale clubului, Helion tipărit și Helion SF online, reviste care au ieșit din propria matcă revărsându-se dincolo de granițele orașului Timișoara, ale județului Timiș și chiar cele ale României. Unii știu că revista Helion a fost premiată atât pe plan național, de foarte multe ori (convențiile Romcon), cât și în context european la  convențiile europene Brighton (Anglia), în 1984,  San Marino, în 1988, Fiuggi (Italia), 2022.
Nu o să fac o istorie a clubului și revistei, istorie care e tot mai aproape de o jumătate de secol, nici a parcursului acesteia în contexte sociale și politice extrem de diferite pentru că a fost consemnată deja de alții și poate fi găsită și citită în paginile revistei scotocind arhivele.

Piesa muzicală HELION (coincidența de nume e exclusă) am compus-o și dedicat-o acestui club și membrilor săi printre care mă număr și eu din 1982, atât celor care nu mai sunt printre noi, cât și celor prezenți și, desigur, viitorilor membri.
Prima prezentare a acestei piese a avut loc în 2018, în cadrul unui microrecital muzical. „Godin” (cum l-am numit atunci). A fost debutul meu muzical absolut la club, dar și în general. Cu excepția soției și a câtorva apropiați nimeni nu ascultase compozițiile mele
Între timp am mai lucrat la această piesă, am mai scuturat-o de scame și de câteva stridențe, am mai „transpirat” la mixaj și mastering și am scurtat-o cu un minut și 15 secunde. Nu că ar conta. Variantă pe care o prezint cititorilor Helionului din numărul acestei luni. Am promis cuiva că vin cu o surpriză și sper că m-am ținut de cuvânt.