Foto: www.universetoday.com

Pământul eliberează în spațiu aproximativ la fel de multă energie cât absoarbe, ajungând la un echilibru termic. Aceasta înseamnă că va atinge o temperatură medie, așa cum este cazul majorității planetelor.

Observațiile recente arată că energia planetei Saturn este dezechilibrată. Se pare că, pe lângă energia pe care o primește de la Soare, trebuie să existe și o sursă internă de căldură, condusă poate de orbita sa extrem de eliptică.

Saturn este a șasea planetă de la Soare și este bine cunoscută pentru uimitorul său sistem de inele. Dintre toate planetele, Jupiter este cea mai mare, urmată de Saturn, care are un diametru ecuatorial (fără a include inelele) de 116.460 de kilometri.

Nava Cassini și-a început călătoria către Saturn în 1997. După o călătorie de șapte ani, a sosit în 2004 și până în 2017 a studiat planeta inelată. Avea o serie de instrumente științifice, inclusiv camere de înaltă rezoluție, pentru a surprinde detalii uimitoare ale planetei și inelelor sale. De asemenea, a explorat unele dintre lunile lui Saturn și a făcut multe descoperiri, cum ar fi confirmarea oceanului subteran de pe Enceladus și a lacurilor de hidrocarburi de pe Titan.

Folosind formularul de date Cassini, un doctorand în anul trei de la Departamentul de Științe Naturale și Matematică a Universității din Houston, pe numele său, Xinyue Wang, a făcut o descoperire fascinantă. Este vorba despre un dezechilibru în nivelurile de energie atmosferică a planetelor, care părea să varieze pe un ciclu sezonier. La fel ca Terra, orice altă planetă primește energie de la Soare. Această radiație solară este absorbită și apoi reemisă sub formă de radiație termică. Wang a raportat că „Saturn, ca și ceilalți giganți gazosi, are un alt aport de energie sub formă de căldură internă profundă care îi afectează structura termică și clima.”

Până acum se credea că nu există un dezechilibru energetic, însă această nouă descoperire și studiul ei arătat că nu este așa, iar referitor la acest aspect, se vor continua studiile suplimentare. Împreună cu studiile suplimentare ale dezechilibrului energetic din Saturn, echipa dorește acum să studieze celelalte planete gigantice gazoase și se așteaptă să găsească dezechilibre similare.