Foto: www.universetoday.com

Foto: www.universetoday.com

Nava spațială „Ulise”, dezvoltată de „Intuitive Machines” din Houston a scris o nouă pagină de istorie pentru omenire, devenind prima navă spațială comercială care a supraviețuit unei coborâri pe Lună și prima navă spațială construită în SUA care a făcut acest lucru de la misiunea Apollo 17 din 1972. Astfel, americanii au revenit, după peste 50 de ani, pe Lună.

„Ulise” este numele unui erou din mitologia greacă, nava spațială cu această denumire fiind lansată spre Lună de la Centrul Spațial Kennedy al NASA pe 15 februarie 2024. Obiectivul misiunii a fost să livreze încărcături utile de la NASA și clienții comerciali într-un loc lângă craterul Malapert A din regiunea polară de sud lunară, acea zonă a Lunii fiind de mare interes, deoarece se crede că terenul său craterizat conține resurse de gheață (apă înghețată) care ar putea fi în cele din urmă folosite pentru a furniza avanposturi cu echipaj. După livrarea încărcăturii, NASA plătește „Intuitive Machines” din Houston 118 milioane de dolari, conform inițiativei sale Commercial Lunar Payload Services.

Pe 21 februarie, „Ulise” a ajuns pe orbita lunară și a trecut printr-o serie de manevre pentru a coborî, de la o altitudine de 92 kilometri, pe solul lunar. Telemetrul cu laser al NASA, cunoscut sub numele de Navigation Doppler Lidar sau NDL, a ajuns să joace un rol crucial de rezervă în ghidarea coborârii și, cu doar câteva ore înainte de aterizare, „Intuitive Machines” a raportat că controlerele nu au putut face să funcționeze telemetria laser a lui „Ulise”, așa că nava spațială a fost reprogramată pentru aselenizare.

În urma aselenizării, joi, 22 februarie 2024, echipa de control a misiunii a trecut printr-o serie de proceduri care vizează resetarea echipamentelor și creșterea semnalului de la „Ulise”.

Nava spațială „Ulise”, alimentată cu energie solară, este de așteptat să funcționeze pe suprafața lunii doar șapte zile, misiunea fiind programată să se încheie când soarele coboară sub orizontul lunar și începe noaptea rece lunară.

După reușita aselenizării, administratorul NASA, Bill Nelson, a accentuat momentul pozitiv într-un mesaj video, prin intermediul căruia a transmis că, „astăzi, pentru prima dată în mai bine de jumătate de secol, SUA s-au întors pe Lună. Astăzi, pentru prima dată în istoria umanității, o companie comercială, o companie americană, a lansat și a condus călătoria acolo sus. Astăzi este o zi care arată puterea și promisiunea parteneriatelor comerciale ale NASA. … Această ispravă este un salt uriaș înainte pentru întreaga umanitate. Rămâneţi aproape!”.

În calendarul NASA se află mai multe încercări comerciale de aterizare pe Lună: „Intuitive Machines” lucrează deja la un alt dispozitiv de aterizare care va fora pentru gheață în regiunea polului sud al Lunii. Între timp, Astrobotic se pregătește să trimită roverul VIPER al NASA într-un loc aproape de Polul Sud lunar, iar „Firefly Aerospace” urmează să livreze 10 încărcături utile NASA către „Mare Crisium” la bordul aterizatorului „Blue Ghost”.