Fotografii preluate de pe universetoday.com

Materia întunecată este unul dintre cele mai spinoase mistere ale cosmologiei moderne, însă un pas spre descifrarea acestui mister, se pare că a fost făcut printr-un proiect în urma căruia Observatorul IceCube Neutrino, tocmai a lansat un nou rezultat.

„Ca observator de neutrini, IceCube nu poate detecta direct materia întunecată, dar poate detecta efectele locale ale materiei întunecate care produc neutrini. Un model major pentru particulele de materie întunecată este format din particule masive care interacționează mai ales între ele și slab cu particulele obișnuite de materie. Aceste particule masive cu interacțiune slabă sau WIMP-uri ar putea fi pândite în miezul Pământului. Dacă modelul WIMP este adevărat, atunci când materia întunecată se ciocnește cu un obiect masiv, cum ar fi o planetă sau o stea, ciocnirile cu materia regulată densă ar trebui să o încetinească, ceea ce face ca unele WIMP să fie prinse gravitațional în corp. Aceste WIMP-uri s-ar ciocni unele cu altele din când în când, provocând descompunerea particulelor producătoare de neutrini. Acest lucru înseamnă că ar trebui să existe un exces de neutrini care provin din centrul Pământului, pe care IceCube l-ar putea detecta”, se arată într-un articol al publicației on-line universetoday.com.

Echipa care realizează acest studiu a analizat date de un deceniu de la IceCube și nu a găsit nicio dovadă a excesului de neutrini. Având în vedere secțiunea transversală a energiei detectorilor IceCube, acest lucru exclude efectiv WIMP-urile cu o masă mai mare de 100 GeV sau puțin mai mult de 100 de mase de protoni, acest rezultat fiind în acord cu alte studii care exclud și WIMP de mare masă, particulele de materie întunecată cu masă mai mică fiind încă posibile, dar acum avem o istorie lungă de excludere a candidaților de materie întunecată.

Pe viitor se întrevede o actualizare a planurilor IceCube pentru ca Observatorul să-și crească sensibilitatea, iar acest lucru va permite teste suplimentare de materie întunecată în căutarea WIMP-uri cu masă mai mică, ceea ce ar permite detectarea materiei întunecate la nivel local. Până acum au fost excluși mai mulți candidați de materie întunecată, oamenii de știință putând fi nevoiți să privească la alternative, cum ar fi gravitația modificată.