Noile tehnologii care utilizează material găsit în spațiu apar în mod constant, uneori de la companii mai mici și alteori de la cele mai mari. Una dintre cele mai mari companii a anunțat, în 2020, o tehnologie care ar putea avea implicații semnificative pentru viitoarele misiuni de explorare lunară planificate în următorii zece ani. Gigantul aerospațial european „Airbus” a dezvoltat sistemul de conversie Regolith în oxigen și metale (ROXY), care creează nu numai oxigen, o resursă vitală pentru ca oamenii să respire și, de asemenea, pentru combustibilul pentru rachete, dar produce și metale care pot fi folosite pentru a fabrica unelte, echipamente și chiar structuri pe Lună și o face pur și simplu din regolit-ul care este prezent peste tot pe suprafața selenară.

Procesul ROXY este relativ prietenos cu mediul în comparație cu metodele existente de fabricare a metalelor utilizate în prezent pe Terra, posibil ca ROXY să fie utilizat ca proces fără emisii pentru a obține metale care altfel sunt colectate folosind perfluorocarburi, un gaz cu efect de seră puternic.

În septembrie 2021, „Airbus” a încheiat un parteneriat cu Agenția Spațială Mexicană pentru a utiliza ROXY ca parte a unui program de utilizare a resurselor in situ din Mexic. Proiectul integrează și alte tehnologii de la Dereum Labs, un start-up mexican axat pe ISRU.